A sok helyütt szinte teljesen lebombázott, szétlőtt Gázai övezet utcáin az 51 napig tartó gyilkolászást túlélt palesztinok mindenütt a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom győzelmét ünneplik. Az izraeliek által Szilárd sziklafoknak elnevezett irtóhadjáratnak a palesztin oldalon közel 2200 halálos áldozata, több mint ötezer sebsültje van. Közel 500 ezer ember vált hajléktalanná, menekültté. A gyilkosok hatvan családot teljesen kiirtottak a Gázai övezetben.
Zoom
Az Egyiptom kezdeményezésére, közvetítésével és Katar tevékeny részvételével tető alá hozott egyezség értelmében magyar idő szerint ma 18 órakor lépett életbe a hosszú távú tűzszünet a palesztinok és Izrael között. A Gázai övezet romokban hever, rengeteg a halott és még több a sebesült, ám azt már most megállapíthatjuk, hogy a mérhetetlen létszámbeli és technikai fölényben levő, nemzetközi diplomáciai és anyagi támogatást élvező izraeli hadsereg nem volt képes térdre kényszeríteni a mindössze 360 négyzetkilométer nagyságú Gázai övezet legfőbb véderejét, a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalmat.
Zoom
A palesztin győzelmi ünneplés ellenére nem biztos, hogy ez a tűzszünet hosszú életű lesz, miután sem Izrael, sem Egyiptom nem kötelezte el magát egyértelműen a Hamász néhány főbb követelésének teljesítésére, így például a repülőtér és tengeri kikötő létesítésére a Gázai övezetben. A mostani egyezmény értelmében ugyanis a kikötő és a repülőtér létesítésről egy hónap múlva kezdődik el a megbeszélés a felek között. Izrael viszont nem érte el azt az eredeti követelését, hogy azonnal kezdődjön el a Gázai övezet fegyvermentesítésének (azaz a Hamász lefegyverzésének) a folyamata. Kétséges az is, hogy Izrael ezúttal komolyan veszi az egyezménybe foglalt tervet, miszerint ismerteti a palesztin területek megszállásának megszüntetésére, illetve a palesztin állam létrehozására vonatkozó menetrendet. A Hamász már ma este bejelentette, hogy ha ezeket a főbb követeléseket Izrael nem teljesíti, újra elkezdi rakétázni a zsidó állam területét.
Zoom
"És győzött az Ellenállás (Hamász)"
Már a tűzszünet életbe lépése előtti órákban az utcákra, terekre tódultak a Gázai övezet fiataljai és idősebbjei, hogy ünnepeljék a kevesek győzelmét a sokak, Daud diadalát Dzsallúd fölött. (Arabul Daud=Dávid, Dzsallúd = Góliát - H. J.)
Zoom
"Győzött Gáza, te zsidónő fia"
A palesztinok 51 napig tartó élet-halál küzdelmét többnyire szenvtelenül, vagy éppen ellenszenvesen szemlélő, sokszor hazug ellenpropagandával megnehezítő világ pedig az elmúlt órákban a Gázai övezetből érkező képek láttán meggyőződhet arról, hogy azt a népet, amely ennyire ragaszkodik a szülőföldjéhez, a nemzetéhez, legyőzni nem lehet.
Zoom
Hering József - Kuruc.info

Korábban írtuk: Tűzszünetet kötött Izrael és a Hamász - a zsidók azt ígérik, lazítani fognak Gáza blokádján
Mahmúd Abbász palesztin elnök, a két fél között közvetítő Egyiptom, valamint az izraeli média is megerősítette, hogy a Gázai övezetben harcoló feleknek sikerült hosszú távú tűzszüneti megállapodást kötniük kedden.
A fegyvernyugvás egyiptomi közlés szerint hét órakor (közép-európai idő szerint hat órakor) lépett életbe. Ezzel szemben izraeli értesülések szerint a tűzszünet helyi idő szerint éjféltől kezdődik.
Az MTI jeruzsálemi tudósítójának jelentése szerint hat óra előtt néhány perccel még rakétákkal lőtték a Gázai övezetből az azzal szomszédos izraeli területeket. Egy aknagránát kedd este megölt egy izraelit és megsebesített három másikat.
A korábbi hír: Hosszú távú tűzszünetet kötött egymással Izrael és a Hamász - közölte kedden a palesztin szervezet szóvivője Gázában. A megállapodást hamarosan Kairóban fogják hivatalosan is bejelenteni.
A szóvivő szerint a felek "nyílt végű" (azaz nem meghatározott idejű) tűzszünetben állapodtak meg egymással. Az egyiptomi közvetítéssel létrejött egyezség értelmében Izrael lazítani fog Gáza blokádján, és be fogja engedni a segélyszállítmányokat, valamint az újjáépítéshez szükséges anyagokat a területre.
Az övezet blokádjának további lazításáról, illetve egyéb vitás ügyekről a jövő hónapban kezdenek tárgyalásokat a felek. A 2007 óta tartó gázai blokád feloldása a Hamász legfőbb feltétele volt a tárgyalások során. A megállapodást várhatóan Kairóban fogják hivatalosan is bejelenteni néhány órán belül.
A július 8-án kirobbant gázai konfliktusban több mint 2100 palesztin vesztette életét, Izrael 64 katonát és négy civilt vesztett.
(MTI nyomán)