Az Iszlám Állam nevű terrorhadsereg fegyveresei a három hét óta tartó ostrom után rövidesen teljesen elfoglalják a szíriai-török határon levő Kobáne várost. A kurd fegyveres ellenállás parancsnokságát és a város központi börtönét az ostromlók már az ellenőrzésük alá vonták. A mintegy 55 ezres város lakosságának háromnegyed része már elmenekült a iszlamista terroristák elől - jelenti az El-Dzsázírá, a Reuters és a városban még működtetett Kobáne Mubáser nevű arab nyelvű Facebook-oldal.

A lakosság menekül Kobáne városából a terroristák elől

Zoom
A Kobáne városába már behatolt iszlamisták
A nyugati hadseregek amolyan kénytelen-kelletlen módon már napok óta támadják ugyan a Kobáne határ menti várost ostromló Iszlám Állam nevű terrorhadsereg egységeit, ám a főként kurdok lakta szíriai település végső elfoglalását ezzel nem lesznek képesek megakadályozni. Másrészt meg az ostromlott várostól alig néhány száz méterre, a határ túlsó oldalán állomásozó török hadsereg a kisujját nem hajlandó mozdítani Kobáne védőinek megsegítésére. A török tétlenség oka azzal magyarázható, hogy Ankara fél a szíriai és vele együtt az iraki Kurdisztán megerősödésétől, illetve attól, hogy a kurdok szabadságharca átterjedhet a törökországi Kurdisztánra is.

Kurd asszony a gyermekével Kobáne városában

Zoom
A város védelmére a kurd nők is fegyvert fogtak
A Kobáne Mubáser (Kobáne Élőben - كباني مباشر) nevű, egyelőre még üzemeltetett Facebook-oldal szinte percenként teszi ki a városban és környékén zajló eseményekről szóló friss híreket. A beszámolók szerint az Iszlám Állam fegyveresei már Kobáne város mintegy háromnegyed részét uralmuk alá vonták, így többi között a település központjában a kurd fegyveres védelmi erők parancsnokságát és a központi börtön épületét is. Az ostromlott, mintegy 55 ezres lakosság tekintélyes része elmenekült a városból, s akik maradtak, azok nehezen jutnak élelmiszerhez és ivóvízhez. A jelek szerint a várost védő kurd erők - a gyatra nyugati támogatást és a török tétlenséget figyelembe véve - nem sokáig lesznek képesek megvédeni Kobáne egyelőre még ellenőrzésük alatt álló részeit.

Sorban állás az ebédért Kobáne városában
Közben az ENSZ ma arra kérte Törökországot, hogy lépjen közbe, s akadályozza meg Kobáne városban az iszlamisták várható vérfürdőjét, valamint segítse a határátkelőn Törökországba menekülő lakosságot. Közben a törökországi kurd vidékeken ma folytatódott a kurdok tüntetése annak érdekében, hogy Ankara avatkozzon bele a határ túloldalán levő Kobáne város birtoklásáért folyó elkeseredett harcokba.
Zoom
A törökországi kurdok Ankara beavatkozását követelik
A körülbelül 55 ezres Kobáne város Szíria Aleppo nevű kormányzóságában van a török-szíriai határon, a szíriai Kurdisztánban. A főleg szunnita muszlim kurdok lakta város arab neve 'Éjn el-'Arab (Az arabok forrása - عين العرب). A települést 1912-ben kezdték építeni a Konya-Bagdad vasútvonal mentén, s a Kobáne elnevezést a vasutat építő egyik német vállalatról kapta. Az Eufrátesz folyótól 30 kilométerre keletre fekszik. Az Iszlám Állam fanatikus fegyveresei három héttel ezelőtt kezdték meg Kobáne város ostromát. A település fontos stratégiai jelentőséggel bír a kurd védelmi erők és a támadók számára egyaránt. Kobáne lakossága vallásilag és etnikailag elég összetett. Élnek (éltek) itt a leginkább szunnita kurdok és arabok, türkmének, illetve örmény és asszír keresztények.
Hering J. - Kuruc.info