Senki ne próbáljon meg Ausztráliába szökni, mert nem éli túl - nagyjából így lehet összegezni az ausztrál kormány legújabb, bevándorláspolitikai kampányának lényegét. Egy plakáton egy kis bárka hánykolódik a hatalmas hullámok között, fölötte a felirat: Esélytelen, hogy Ausztrália legyen az otthonod (No way - You will not make Australia home).
Zoom
A remekbe szabott kampányhoz egy videó is tartozik, amiben az új, szigorúbb határellenőrzési program vezetője mondja el, hogy az ausztrál szabályozások mindenkire érvényesek: mindegy, hogy férfi, nő, idős, gyerek, tanult vagy képzett ember próbál vízum nélkül, illegálisan az országba jutni, a hatóságok ki fogják utasítani az országból, ráadásul jó eséllyel örökre.
Az egyébként igen hatásos kampány lényege az, hogy a próbálkozókat elijessze a veszélyes úttól, illetve hogy felhívja a figyelmüket arra, hogy az embercsempészek valószínűleg csak a pénzüket veszik el, valódi segítséget nem nyújtanak.
Persze a "jogvédők" szerint feleslegesen kegyetlen és úgy általában véve ízléstelen mindez. Az irishcentral.com szerint 1928-ban még mint a lehetőségek földje hirdette magát Ausztrália Nagy-Britanniában és Észak-Európában. Egy menekültügyekkel foglalkozó szervezet szerint ráadásul sokszor komoly gondot, nem egyszer tragédiát okoz az, hogy az ausztrál határőrség elsősorban az ország felé tartó menekültszállító hajók megállítására, semmint az azon utazó emberek biztonságára, koncentrál, vagyis a nyomorultak azt nehezményezik, hogy a határőrök egész egyszerűen a munkájukat végzik.
(Index nyomán)