Egy műholdfelvétel szerint a malajziai légitársaság Ukrajnában lezuhant Boeing-777-es típusú repülőgépét vadászgépről lőtték le - legalábbis ezt állították a Pervij kanal orosz állami televízióban pénteken.
A csatorna esti híradójában bemutattak egy általuk szenzációsnak nevezett fotót, amelyet szakértői feltételezések szerint brit vagy amerikai kémműhold készíthetett.
Ezen a fotón a közlés szerint a július 17-én Donyeck körzetében lelőtt Boeing-777-es repülőgép látható a szerencsétlenség előtti pillanatokban.
Zoom
A fotót a tévé beszámolója szerint egy bizonyos George Bild - az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) végzett, és több mint két évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező repülésügyi szakember - juttatta el az Orosz Mérnökök Szövetségéhez, amelynek képviselője szerint a képen jól kivehető, hogy egy vadászgép levegő-levegő rakétát lő ki a Boeing pilótakabinjára.
Az orosz állami tévé kommentátora szerint a vadászgép biztosan nem orosz volt.
A Pervij kanal összefoglalója (orosz nyelvű)
(MTI)
Frissítés: Egy gépágyúsorozattal végezték ki az irányító személyzetet
Az orosz 1-es tévécsatorna politikai elemzője, Mihail Leontyev szenzációs műholdfelvétellel támasztja alá az orosz védelmi minisztérium azon verzióját, miszerint ez év július 17-én, kora délután az ukrajnai Donyeck városa mellett lelőtt maláj gépet egy MIG-29-es vadászgép támadta meg. A felvételt és az ehhez csatolt levelet, amely a támadás analízisét tartalmazza egy magát George Biltnek nevező mérnök juttatta el az orosz televíziónak.
Leontyev műsorában kifejti, hogy az orosz védelmi minisztérium szakértői már augusztusban pontos adatokkal és lokátorberendezésekkel készített felvételekkel bizonyították, hogy nem „föld-levegő” rakéta volt 298 áldozatot követelő tömeggyilkosság oka. A teljes bizonyításhoz azonban hiányzott az ezt megerősítő műholdfelvétel, amellyel az oroszok nem rendelkeztek.
George Bilt levele alapján Leontyev elemezi a tragédia lefolyását: Az MH17 jelű Boeingre először egy gépágyúsorozatot adott le a vadászgép a hajózók kabinjának magasságában, amely valószínűleg azonnal megölte a gépet irányító személyzetet. Ezt támasztja alá a kabin oldalát áttörő golyó által ütött sérülések szakértői vizsgálata, majd a kabint még egy támadás érte, egy „levegő-levegő” rakéta, és végül egy hőrávezetéses harci rakéta telibe találta a maláj gép jobb oldali hajtóművét és leszakította a szárnyat. George Bilt szerint a felvétel nem túl nagy magasságból készült, ilyen felvételeket harci cselekmények operatív elemzésére készítenek az ilyen technikával rendelkező államok hadseregei. Bilt szerint a felvétel angol, vagy amerikai technikával készült. Az orosz védelmi minisztériumon kívül senki nem adott részletes és elfogadható elemzést a tömeggyilkosság valószínű lefolyásáról.
Forrás: 1tv.ru
(Kuruc.info)