Palesztin tüntetők tojásokkal és cipőkkel dobálták meg Rámalláhban vasárnap John Baird kanadai külügyminisztert - közölte a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.
A Palesztin Hatósághoz ellátogató kanadai diplomaták autóit tojás- és cipőzáporral, valamint "Baird nem szívesen látott vendég Palesztinában" felirattal fogadták az ellene tüntetők a külügyminisztérium épületénél a ciszjordániai Rámalláhban, ahol Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel találkozott.
Korábban a látogatás bojkottjára szólítottak fel Mahmúd Abbász elnök Fatah pártjának aktivistái, mert véleményük szerint Kanada közel-keleti politikája Izrael javára elfogult. Baird ötnapos hivatalos látogatásra érkezett a térségbe, ahol találkozik palesztin és izraeli vezetőkkel is. A kanadai vezetés ellenzi Rámalláhnak a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordulását Izrael által elkövetett esetleges háborús bűnök miatt.
Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a jeruzsálemi közszolgálati rádióban bejelentette: arra kéri majd tárgyalásukon John Bairdet, hogy országa függessze fel a nemzetközi bíróságnak szánt pénzügyi támogatást, válaszul a pénteken meghozott hágai döntésre, amely előzetes vizsgálatot kezd a palesztin területek ügyében.
Baird Rijád al-Malkival folytatott megbeszélését a kiadott közleményben "szívélyesnek és építőnek" nevezte, "amelyen őszinte véleménycserét folytattak az eltérő vélemények ellenére is". Száeb Erekát palesztin főtárgyaló Baird látogatása előtt bírálta a kanadai politikust, aki szerinte "legitimálja az ötven éve tartó izraeli megszállás mindennaposságát és brutalitását".
(MTI)
Frissítés: John Baird kanadai külügyminiszter látogatása elleni tiltakozásról közben a rámalláhi Kudsz Palesztin Hírháló és a Panet izraeli palesztin hírportál jóvoltából megérkeztek az első fénykép- és videofölvételek.

Baird, Jerusalem a mi fővárosunk

Baird gúnyosan tekint az ellene tüntetőkre
Amint a fölvételeken látható és hallható a Rijád el-Máliki palesztin külügyminiszterrel megejtett találkozója után a rámalláhi Külügyminisztérium épületéből távozó kanadai külügyminisztert mintegy negyven, palesztin zászlókat lengető, transzparenseket magasba emelő és mindenféle tárggyal, főleg tojással megdobáló fiatal részesített illő búcsúztatásban. Az Izrael-barátságáról ismert disznófejű kanadai külügyért az El-Fatah Mozgalom ifjúsági tagozata, az Ifjúsági Diákmozgalom aktivistái dobálták meg és küldték el a Szentföldnél is melegebb éghajlatra. A politikust valósággal ki kellett menteni a Külügyminisztérium előteréből.
H. J. - Kuruc.info