Izraelben a vezető politikusok már tegnap élesen bírálták és elvetették a Nemzetközi Büntetőbíráság azon szándékát, hogy kivizsgálja az Izrael által Ciszjordániában és a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnöket. Netanjáhu szerint a hágai bíróság nem azért jött létre, hogy Izraelt vizsgálja, hanem azért, mert a zsidók ellen népirtást követtek el... Jáír Lápid, Budapest díszvendége pedig azt állítja, hogy a világnak teljesen elment az esze, amiért a Nemzetközi Büntetőbíróság Izrael háborús bűneit kívánja kivizsgálni.

Binjámin Netanjáhu
Izraelben a legutóbb megrendezett újabb kormányválság, majd a választásokat megelőző szemfényvesztő csatározások csupán azt a célt szolgálják, hogy zavartalanul tovább lehessen bővíteni a zsidó településeket, magyarán még több zsidót telepítsenek a megszállt Ciszjordániába. Az újabb időhúzás a palesztin élettér maximális kisajátításának céljából történik. Ameddig nincs új kormány, nem lehet fölvenni a palesztinokkal a tárgyalások fonalát. Ha majd megalakul az új zsidó kormány, akkor meg annak vezető politikusai - amint azt a múltban már többször is tették - szomorúan kijelentik: a palesztin oldalon nincs kivel tárgyalni, "nincs partner a békéhez" (אין פרטנר לשלום). Ha pedig nincs partner, akkor a nemzetközi joggal és törvényekkel ellentétben is nyugodtan lehet tovább telepíteni a zsidókat a megszállt Ciszjordániába.
Zoom
Jáír Lápid az Országházban szónokol
Ha valaki nem értené, hogy miért lépett színre annak idején a "magyar" közszolgálati hírközlő eszközök által is rendszeresen szélsőségesnek nevezett Hamász, tanulmányozza az izraeli időhúzó taktika több évtizedes történetét. A Hamász és más radikális (a Kossuth Rádió szerint: szélsőséges és terrorista - H. J.) palesztin szervezet az úgyis minden mindegy filozófiája alapján és nemzetközi figyelem fölkeltésének szándékával lövöldözi kezdetleges föld-föld rakétákkal Izrael területét. A rakétákat időnként annak a mindössze 396 négyzetkilométer nagyságú, ám egymillió 600 ezer embert "eltartó", minden oldalról hermetikus blokád alatt tartott Gázai övezetből lövöldözik, amely lakosságának túlnyomó részét Palesztina más területeiről üldözték el, majd szorították be egy hatalmas méretű gettóba.

Gázaváros, 2014 nyarán
Mivel "a békéhez nincs partner", amint említettük, a nemzetközi jogot és törvényeket arcul csapva - Amerika és Európa tevékeny, illetve hallgatólagos támogatásával - Izrael háborítatlanul folytathatja a megszállt ciszjordániai területek etnikai és vallási összetételének erőszakos megváltoztatását. Az aljas Nyugat a második világháborút követő diktátumok után az egyetlen Koszovó kivételével hallani sem kíván a határok megváltoztathatóságáról. Pontosabban: a világ egyetlen helyén hunynak szemet a határváltoztatás fölött, az Európán kívüli Szentföldön. Ha nincs partner, akkor vígan lehet folytatni a megszállt területek további elzsidósítását, az arabok természeti kincseinek és földjeinek elrablását.
A palesztinokat, a nagyvilágot és elsősorban Izraelt meglepetésként érte az a gyorsaság, amellyel a Palesztin Nemzeti Hatóság megkeresésére a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze két nappal ezelőtt bejelentette: előzetesen kivizsgálják az Izrael és a palesztinok által elkövetett háborús bűncselekményeket Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A Nemzetközi Büntetőbíróság tervezett vizsgálatára azért kerülhet sor, mert a Palesztin Nemzeti Hatóság 2015 legelején bejelentette, hogy magára nézve 2014. június 13-tól kezdve kötelező érvényűnek tekinti a bíróság ítélkezési kompetenciáját. (Izrael ugyanis 2014. június 13-án indította meg a Hebron környékén elrabolt három zsidó telepes fiatal kiszabadítását célzó "Térjenek vissza a testvérek" fedőnevű, a ciszjordániai palesztin lakosság körében tömeges letartóztatással, rongálással és gyilkossággal járó katonai és rendőrségi akciót - H. J.) Az Izrael által ellenzett nemzetközi vizsgálatot természetesen kiterjesztenék a Gázai övezet ellen indított Szilárd sziklafok fedőnevű izraeli irtóhadjáratra.
Zoom
Izraeli katona a Gázai övezet határán 2014-ben
Binjámin Netanjáhu, Izrael háborús bűnös miniszterelnöke azonban fittyet hányva a szombat szentségére, a Párizsban néhány nappal ezelőtt elkövetett terrortámadások és a Hamász közé egyenlőségjelet téve, már tegnap kikelt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálódási szándéka ellen. "Izrael eleve elveti a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészségének botrányos határozatát", mondta a Likud vezére, majd a gyengébbek kedvéért megmagyarázta, hogy pontosan miért: "A Nemzetközi Büntetőbíróságot nem azért hozták létre, hogy Izrael ellen vizsgálódjon, hanem az például a zsidók ellen elkövetett népirtás miatt jött létre (sic!). A palesztinok most a Nemzetközi Büntetőbíróságot a minket és az egész világot sújtó terror ellen védekező zsidó állam ellen kívánják felhasználni", jelentette ki Netanjáhu.
Zoom
"A világnak teljesen elment az esze"
A magyaroknak - kormányzati segítséggel - az Országház szószékéről erkölcsöt prédikáló Jáír Lápid, a Van Jövő Párt elnöke is dühödten nyilatkozott a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálódási szándékáról. "A világnak teljesen elment az esze. Izraelre több ezer rakéta hullik, alagutakat fúrnak óvodák irányába, torz szellemiségű iszlamista szervezet polgári személyeket próbál meggyilkolni. Közben mit tesz a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság? Elhatározza, hogy kivizsgálja Izraelt. Ez őrület, ez képmutatás! Csakhogy mi a világon senkitől nem kérdezzük meg azt, hogy miképpen védjük meg magunkat", mondta Jáír Lápid.
Meglepő és teljesen váratlan fordulatként az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma tegnap sietve bejelentette: Washington határozottan ellenzi a Nemzetközi Büntetőbíróság azon szándékát, hogy kivizsgálja az Izrael által Ciszjordániában és a Gázai övezetben elkövetett háborús bűneit. Az amerikai indoklás is egészen új, eredeti és meglepő: "A felek közti viszályt a közvetlen tárgyalások útján, s nem pedig egyoldalú lépésekkel lehet megoldani".
Hering József - Kuruc.info