Franciaországnak le kell szállítania a Mistral típusú hadihajókat Oroszország részére – mondta Roland Dumas volt francia külügyminiszter hétfőn egy rádióinterjúban orosz sajtójelentések szerint.
Dumas, aki 1984-1986, majd 1988-1993 között töltötte be a külügyminiszteri tisztet, 1995-1999 között pedig az alkotmánybíróság elnöki posztját, az Oroszország ellen irányuló nyugati szankciókat szörnyű hibának nevezte az RMC francia rádió adásában.

Roland Dumas
A RIA Novosztyi orosz hírügynökség emlékeztetett arra, hogy korábban Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter úgy nyilatkozott: a Mistral hadihajók kérdése "nincs napirenden". Francois Hollande francia elnök az ukrajnai rendezésről folytatott múlt heti minszki béketárgyalások után arról beszélt, hogy még nincsenek meg a feltételei a hadihajók leszállításának.
Moszkva még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal a két Mistral megrendeléséről. A két helikopterhordozó leszállításáról két év előkészület és alkudozás után állapodott meg Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök.
Az első hajó, a Vlagyivosztok leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Az átadás azonban diplomáciai-katonai bonyodalom tárgya lett, mert az ukrán válság miatt Hollande elnök – az amerikai és a brit diplomácia nyomására – szeptemberben felfüggesztette az átadást.
Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadója tavaly év végén azt közölte, Oroszország megelégszik azzal is, ha Franciaország visszaadja Moszkvának a hajókra eddig kapott (1,2 milliárd eurónak megfelelő) összeget.
(MTI)