Recep Tayyip Erdogan török államfő visszautasította orosz kollégája, Vlagyimir Putyin meghívását a "hitleri Németország" fölött aratott győzelem 70. évfordulójának moszkvai ünnepségeire.
Az elutasítás nyilvánvaló oka az, hogy Putyin nemrég népirtásnak nevezte az Oszmán Birodalomban élt örmények 1915-1917-ban történt lemészárlását - írta a Hürriyet Daily News című török napilap. Moszkvai diplomáciai források szerint török részről a moszkvai nagykövet vesz részt a győzelem napi megemlékezésen.
Az orosz elnök egy április 23-án kelt levelében nevezte népirtásnak a törökországi örmények száz évvel ezelőtt kezdett mészárlását és kiűzését. Másnap, 24-én az orosz duma is olyan határozatot hozott, amelyben genocídiumnak bélyegzi meg az első világháború idején történteket.
Ezenkívül Putyin francia kollégájával, Francois Hollande-dal együtt még aznap az örmény fővárosban, Jerevánban részt vett a centenáriumi emlékrendezvényen. Recep Tayyip Erdogan ezt úgy kommentálta, hogy "jobban szerettük volna, ha Putyin úr és Hollande úr nem utazik el Örményországba".
A bécsi és a vatikáni török nagykövet hazahívása is összefügg az örmény mészárlás értékelése miatti vitákkal.
(MTI nyomán)