A török elnök szerint mielőtt az orosz vezetés örmény népirtásról beszél, az Ukrajnában és a Krím félszigeten elkövetett cselekedeteire kell magyarázatot adnia – számolt be a politikus nyilatkozatáról az orosz sajtó. Recep Tayyip Erdogan isztambuli sajtótájékoztatóján utasította vissza Vlagyimir Putyinnak az örmény genocídiumról tett nyilatkozatát.
Zoom
Az orosz államfő múlt pénteken részt vett az örmények ellen az Oszmán Birodalomban elkövetett tömeggyilkosságok kezdetének 100. évfordulója alkalmából rendezett jereváni megemlékezésen. Ott mondott beszédében közölte, hogy „semmi sem igazolhatja a tömeggyilkosságokat”, és a száz évvel ezelőtti eseményeket népirtásnak nevezte.
„Ez nem az első alkalom, hogy Oroszország a népirtás szót használta ebben a kérdésben. Személy szerint elszomorít, hogy Putyin ezt tette” – közölte a török államfő. Az orosz állami hírtelevízió közlése szerint Erdogan azt mondta, hogy „ha már népirtással kapcsolatban tesz nyilatkozatot, akkor Oroszországnak érdemes lenne tanulmányoznia saját történelmét, és felelnie kellene a múltért, a Krímért”.
(Háromszék)
Korábban írtuk: