Szövetségi nyomozás folyik az Egyesült Államokban Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke ellen, aki kedden bejelentette távozási szándékát.
A The New York Times liberális keleti parti lapnak név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők kijelentették, reményeik szerint a FIFA eddig már megvádolt vezetőinek közreműködésének elnyerése útján tudják majd összerakni a Blatter elleni bizonyítékokat. A Reuters brit hírügynökség úgy értesült, hogy a Blatter elleni nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) folytatja, de ezt a szervezet hivatalosan nem kommentálta.
Blatter lemondásával kapcsolatban megszólalt Navracsics Tibor sportügyekért is felelős uniós biztos is, aki egy hosszú folyamat első lépéseként értékelte a 79 éves sportvezető távozását a FIFA elnöki posztjáról. Az Európai Bizottság szerdai közleményében Navracsics kiemelte, most egy olyan folyamatnak kell következnie, amely helyreállítja a bizalmat és megteremti a megfelelő irányítás szilárd rendszerét a FIFA-nál.
A 17 éve elnökként regnáló svájci sportdiplomata keddi lemondása után néhányan máris jelezték, gondolkodnak a jelöltségen: a brazilok élő legendája, Zico és a FIFA egyik jelentős szponzora, a dél-koreai Hyundai főrészvényese, Csung Mong Dzsun már másnap úgy nyilatkozott, megfontolják a jelentkezésüket.
Lennart Johansson, az európai szövetség (UEFA) korábbi elnöke pedig azt mondta: Michael van Praagnak, a holland szövetség elnökének, vagy az aranylabdás, korábbi portugál válogatott Luis Figónak kellene vezetnie elnökként a FIFA-t. Eredetileg mindketten jelöltek voltak a pénteki elnökválasztáson, amelytől aztán egy héttel a szavazás előtt visszaléptek, hogy Ali bin al-Husszein jordán herceget támogassák Blatter ellenében.
A korábbi és jövőbeni vb-házigazdák közül a 2010-es tornának otthont adó dél-afrikaiak cáfolták, hogy 10 millió dollárt fizettek volna Jack Warnernek, a FIFA korábbi alelnökének az öt évvel ezelőtti világbajnokság rendezésének elnyeréséért, míg a 2018-as rendező oroszok kijelentették, Blatter lemondása ellenére sem tartanak attól, hogy elveszik tőlük a rendezési jogot.
(MTI)