Az izraeli hadsereg Rafahban kiadott evakuálási utasítása veszélyes eszkaláció, amely következményekkel fog járni - közölte hétfőn Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik magasrangú tisztségviselője.
"A megszállók mellett az Egyesült Államok kormánya felelős ezért a terrorista tettért" - nyilatkozta Zuhri a Reuters hírügynökségnek az izraeli-amerikai szövetségre utalva.
A Rafahra vonatkozó evakuálási utasításra reagálva a Hamász és Katar, a gázai konfliktus legfontosabb közvetítője is arra figyelmeztetett, hogy az egyiptomi határon fekvő Rafah megszállása zsákutcába juttathatja a tűzszüneti tárgyalásokat.
Az egyiptomi kormányhoz közeli Al-Qahera News hírtelevízió hétfőn egy magas beosztású forrásra hivatkozva közölte, hogy zsákutcába jutottak az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások a Hamász Kerem Salom-i átkelő elleni rakétatámadása miatt. Az egyiptomi fél intenzívebb tárgyalásokkal próbálja megfékezni az Izrael és a Hamász között eszkalálódó helyzetet - tudatta a csatorna.
Az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Rafah keleti részén lévőket. Az IDF bejelentette, hogy korlátozott műveletre, és nem Rafah elfoglalására készül.
Cáfolta a rafahi határátkelő lezárásáról szóló híreszteléseket hétfőn egy egyiptomi biztonsági forrás, hozzátéve, hogy az átkelőn humanitárius segélyszállítmányok is átjutottak az övezetbe.
"Folytatódik a munka a rafahi átkelőnél, az egyiptomi kapu is megnyílt a civileket szállító buszok előtt" - áll a gázai határőrség által kiadott közleményben.
Az egyiptomi vörös félhold tisztségviselője közölte, hogy eddig 40 egészségügyi és humanitárius szállítmánnyal megrakott teherautó lépte át a határt a hétfői napon, és további 250 teherautót terveznek küldeni. Hétfőn több mint ezer ember kelt át a Gázai övezetből Egyiptomba, köztük 800 palesztin - közölte a szervezet, hozzátéve, hogy a Gázai övezetbe tartó 25 dolgozójuk már átkelt a határon.
(MTI nyomán)