A WIFO osztrák gazdaságkutató intézet szerint az Oroszország elleni gazdasági korlátozó intézkedések legnagyobb vesztese Németország, ahol csaknem félmillió munkahely kerülhet veszélybe.
Az Oroszország elleni szankciók mintegy 100 milliárd euró veszteséget okozhatnak az Európai Uniónak, és több mint 2 millió munkahelyet veszélyeztethetnek Európában - összegezte legfrissebb jelentésében a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet.
A tanulmányt ismertető Die Welt című német lap emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz államfőnek arra a többszöri figyelmeztetésére, hogy "az Oroszország elleni szankció valójában Európának fog fájni".
A WIFO szerint az Oroszország elleni gazdasági korlátozó intézkedések legnagyobb vesztese Németország, ahol csaknem félmillió munkahely kerülhet veszélybe. Németország vesztesége elérheti a 27 milliárd eurót, a német gazdasági növekedést pedig 1 százalékkal is lassíthatják a szankciók. Az osztrák gazdaságkutató szerint a lehetséges olasz veszteség több mint 200 ezer munkahely és a GDP 0,9 százaléka, Franciaországban pedig 150 ezer munkahely szűnhet meg, a GDP-növekedés 0,5 százalékkal csökkenhet.
Frissítés: Szijjártóék vita nélkül hagyták jóvá az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását
Az EU-országok külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon vita nélkül jóváhagyták azt a korábban nagyköveti szinten már megszületett megállapodást, miszerint jövő év január 31-éig meghosszabbítják az Oroszország ellen "Kelet-Ukrajna destabilizálása" miatt elrendelt gazdasági szankciókat.
A meghosszabbítás alapja az uniós csúcsvezetők azon márciusi közös elhatározása, hogy a szankciók feloldásának előfeltételeként maradéktalanul teljesíteni kellene az ukrajnai békés rendezést célzó minszki megállapodáscsomag előírásait. A minszki előírások teljesítésének kitűzött határideje ez év december 31-ike.
Az EU tavaly júliusban hozta meg Oroszország elleni szankciós döntését, majd annak érvényét szeptemberben megerősítették.
Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia Oroszországba történő exportálását.
(MTI nyomán)