Washington nem zárja ki a taktikai megbeszéléseket Oroszországgal a szíriai háborúval kapcsolatban. Ennek előzménye, hogy az egyre jelentősebb szíriai orosz katonai jelenlét előrevetítette a két nagyhatalom közötti korlátozott együttműködés lehetőségét.
Az amerikai védelmi minisztérium elismerte, hogy szükség lehet ilyen megbeszélésekre a tévedések elkerülése érdekében, de nem derült ki, hogy ezekre milyen feltételekkel és mikor kerülhetne sor.
Az Egyesült Államok hevesen ellenzi, hogy Oroszország támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és miután Oroszország tavaly magához csatolta a Krímet, valamint beavatkozott Ukrajnában, a Pentagon megszüntette a magas szintű megbeszéléseket Moszkvával.

Kényszeredett együttműködésre lehet szükség?
Amerikai tisztviselők szerint naponta két orosz teherszállító repülőgép érkezik a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló Latakia településen található légi támaszpontra, ahol korábbi értesülések szerint mintegy kétszáz orosz tengerészgyalogos, harckocsik, lövegek és más eszközök vannak.
A Stratfor amerikai geopolitikai hírszerző és elemző cég a múlt héten olyan műholdfelvételeket közölt egy elemzésében, amelyen állítása szerint a légi támaszponton folyó építési munkálatok láthatók, harckocsik, helikopterek, tengerészgyalogosok érkeznek Latakiába, és egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő szerint az ott állomásozó orosz katonák száma már elérheti az 500-at. Moszkva azonban mindeddig tagadta, hogy légibázist építene Szíriában.
Josh Earnest fehér házi szóvivő azt mondta: Washington szívesen venné, ha Oroszország részt venne az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni nemzetközi hadi koalícióban. "Ezért vagyunk továbbra is nyitottak a taktikai, gyakorlati megbeszélésekre."

Régi fegyverbarátok, ha találkoznak - persze Amerika erkölcsösen a "mérsékelt" a országbontókat támogatja
Llyod Austin tábornok a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) vezetője a héten elismerte, hogy mindössze négy-öt olyan, az amerikai felhasználás idejére mérsékeltnek nevezett szíriai ellenzéki csoport harcol Szíriában, akit az Egyesült Államok kiképzői készítettek fel az IÁ elleni küzdelemre, az amerikai kiképzési program eredeti céljai a jelenlegi állapotok alapján tarthatatlanok.
Meg nem nevezett tisztségviselők elmondták, hogy az Obama-kormány a program jelentős átalakítására készül: nem önálló harcoló csoportokat képeznének ki, hanem olyan lázadókat, akik csatlakoznának nagyobb kurd vagy arab alakulatokhoz. Felszerelnék őket amerikai kommunikációs berendezésekkel, és az volna a feladatuk, hogy célpontokat jelöljenek meg az amerikai légierő számára.
Valíd Moallem szíriai külügyminiszter tagadta csütörtökön az állami tévének nyilatkozva, hogy orosz katonák harcolnának Szíriában a kormányerők oldalán. Ha erre szükség lesz, akkor majd megkérik erre Oroszországot - tette hozzá.
Frissítés: Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a szíriai külügyminiszter közlésére reagálva azt mondta, Damaszkusz kérésére Oroszország fontolóra venné, hogy harcoló egységeket küldjön Szíriába.
A pénteki nap folyamán később Ashton Carter amerikai és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter telefonon beszélt egymással. Több mint egy év után ez volt az első alkalom, hogy a két politikus eszmecserét folytatott, amióta megromlott a kapcsolat a két ország között az ukrajnai konfliktus miatt.
Peter Cook, a Pentagon szóvivője szerint a két védelmi miniszter építő jellegű beszélgetést folytatott, kifejezve reményüket, hogy az orosz katonai jelenlét szíriai növekedése és az Iszlám Állam elleni küzdelem összhangban legyen.
Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, a védelmi miniszterek megbeszélése rámutatott arra, hogy a felek véleménye a kérdések többségében közel áll egymáshoz vagy kifejezetten egybeesik. Hozzátette, a védelmi minisztériumi szintű kapcsolatok helyreállításának keretében a miniszterek megegyeztek abban, hogy a jövőben folytatják a párbeszédet.
(MTI nyomán)