Az ENSZ-főtitkár szerint az Oroszország által a szíriai kormánynak nyújtott katonai támogatás csak súlyosbítaná a közel-keleti országban négy és fél éve tartó "polgárháborút".
Zoom
Az ENSZ főtitkára tegnap elítélte, hogy "a migránsok ellen a magyar rendőrség könnygázt használt Röszkénél". "Sokkoló volt látni, hogy bánnak ezekkel a menekültekkel" - mondta Ban Ki Mun a magyar hatóságok fellépéséről. "Ez elfogadhatatlan" - tette hozzá. Azt is mondta, hogy "a migránsok háború elől menekülnek, ezért könyörületesnek kell lenni velük".Ban Ki Mun helyi idő szerint szerdán tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a szíriai konfliktust nem lehet katonai úton megoldani, és aggódik a szíriai kormányerőknek való fegyverszállítások miatt, mert azok "csak rosszabbá és rosszabbá teszik a helyzetet". (A Nyugat által a terroristáknak szállított fegyverek pedig csak jobbá és jobbá - a szerk.)
Ismételten arra szólította fel a konfliktusban érintett feleket, illetve a világszervezet Biztonsági Tanácsát (BT), hogy egységesen álljanak ki a válság politikai úton való megoldása és a "befogadó tárgyalások" szükségessége mellett.
Zoom
Egyúttal azt is leszögezte, hogy a szíriai nép, a térségbeli államok és a BT megosztottsága a kérdésben mindeddig "megoldhatatlanná tette a helyzetet".
Zoom
Izrael ellen valamiért nem fogalmaz meg ilyen éles bírálatokat, a palesztin helyzet megoldását pedig nem sürgeti ennyire lelkesen...
Arra szólította fel a BT állandó tagjait, hogy a szíriai válság megoldása érdekében mutassanak olyan szolidaritást és egységet, amelyet az iráni atomprogrammal kapcsolatban tettek.
(MTI nyomán)