Egy másik országban ébrednek fel hétfőn a lengyelek, a rendszerváltás óta először fordul elő, hogy egy párt önállóan alakíthat kormányt, és teljes mértékben megvalósíthatja programját - vélte a Rzeczpospolita jobbközép lengyel napilap kommentárjában a lap főszerkesztője. A balliberális Gazeta Wyborcza főszerkesztője, Adam Michnik szerint a lengyel társadalom "lábon lőtte magát" azzal, hogy többségében a jobboldalra szavazott. A választási eredményekkel foglalkoznak a lengyel lapok.
A vasárnapi lengyel választásokon győzelmet aratott nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosságot (PiS) a történelme során először állítja azon esély elé, hogy teljes mértékben megvalósíthatja programját - fogalmazott Boguslaw Chrabota főszerkesztő a Rzeczpospolita című jobbközép lengyel napilap kommentárjában.
A fő ellenzéki erővé váló jobbközép liberális Polgári Platform (PO) kudarca kapcsán Chrabota megállapította: nehezen elképzelhető a párt megújulása, mivel a PO most egy sor nehéz kihívás előtt áll, és nyitott a pártvezetés kérdése. Amennyiben a párt ezt nem oldja meg, "fokozatosan lekerül" a politikai színtérről - szögezi le a főszerkesztő, párhuzamot állítva a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) sorsával. Az SLD-t a parlamenten kívül rekedt Egyesült Baloldal (ZL) nevű koalíció tagjaként a vasárnapi választások egyik legnagyobb veszteseként emlegeti a lengyel sajtó.
A balliberális Gazeta Wyborcza főszerkesztője, Adam Michnik szerint a lengyel társadalom "lábon lőtte magát" azzal, hogy többségében a jobboldalra szavazott. Michnik úgy látja: a bekövetkezett politikai váltás "a rosszabb irányba történt fordulatot jelenti, és határozott euroszkepticizmussal, éles németellenes fóbiával, továbbá xenofóbiás érzelmekkel jár majd". Michnik politikai folklórnak minősíti a parlamentbe bejutott jobboldali Kukiz´15 mozgalmat, melyet a protesztszavazatokat begyűjtő népszerű rockénekes, Pawel Kukiz vezet.
A DoRzeczy konzervatív hetilap főszerkesztője, Pawel Lisicki "titokzatosnak" minősíti annak okát, hogy a Kukiz akár 40-nél több mandátummal rendelkezhet a 460 fős parlamenti alsóházban. Lisicki szerint a választók "nem tudták, mire szavaztak", mivel a rendszerellenes politikus nem fogalmazott meg összefüggő programot.
A WSieci konzervatív hetilap honlapján Antoni Dudek politológus úgy véli, hogy az egyszínű szejm megalakulása esetén a politikai konfliktusok az állami és az önkormányzati intézmények struktúráin belül fognak zajlani, valamint a nagy cégekben is, mivel ezekben a PiS támogatói kisebbségben vannak. Amennyiben a PiS-kormány ezeknek a struktúráknak az ellenállását radikális változásokkal próbálná legyőzni, a bíróságok, az alkotmánybíróság ezt akadályozni fogják. Így a PiS által tervezett reformok csak korlátozottan valósulhatnak meg - véli Dudek.
A választási kampány hajrájában egyre inkább balra tolódó PO által kezdeményezett bioetikai törvényekre utalva a Gosc Niedzielny című katolikus hetilap kommentátora úgy értékel: Lengyelországban valószínűleg nem folytatódnak tovább "a veszélyes változások", megbecsülik "a nemzet önrendelkezési jogát".
Franciszek Kucharczak ezzel mindenekelőtt a gender ideológiának az oktatási rendszerben való egyre szélesebb érvényesítésére, a mesterséges megtermékenyítés állami finanszírozására, ezen belül a magzat lefagyasztására, továbbá az esemény utáni tabletta szabad forgalmazására utal. Az új kormány "nagyon nehéz időszak előtt áll", mivel szembesülni fog a "baloldali beállítottságú emberek által irányított" főáramlatú média támadásaival, ehhez azonban a PiS már a 2005-2007-es kormányzása idején is hozzászokott - véli a szerző.
(MTI)
Kapcsolódó: