Az előrejelzések szerint megbukott a lengyel kormánypárt, jöhetnek a konzervatívok. A baloldal be sem jutott a szejmbe.
A vártnál is nagyobb győzelmet arathatott a konzervatív ellenzék a vasárnapi lengyel választásokon. Az urnákat este kilenckor zárták, a szavazatszámlálás még tart, de a TVB 24 csatorna megrendelésére készül exit poll felmérés szerint a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg, míg az eddig kormányzó jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) csak 23,4 százalékot.
Ez azt jelenti, hogy a PiS 242 képviselői helyet szerezhetett a 460 tagú alsóházban, a szejmben, vagyis képes lehet önállóan kormányt alakítani. A PO frakciója 133 fős lehet.
Kilenc százalékkal került a törvényhozásba Pawel Kukiz énekes-aktivista pártja, a Kukiz? 15. Bekerült még a szintén újonc, liberális Nowoczesna (7,1 százalék), illetve a PSL nevű agrár-kereszténydemokrata formáció. Az előrejelzés szerint nem jutott be a parlamentbe a négy pártból álló, Egyesült Baloldal nevű szövetség, amely 6,6 százalékot szerzett, de közös listaként legalább 8 százalékot kellett volna.
Korábban írtuk: Lengyelországban jobbra tolódást hozhat a mai parlamenti választás
Megkezdődtek vasárnap reggel a lengyelországi parlamenti választások, melyek során a lengyel parlament alsóházának, a szejmnek 460 képviselőjét, valamint a felsőház, a szenátus 100 szenátorát választják meg.
A 27 859 választóhelyiségben - melyek közül 255 külföldön van - 30,5 millió szavazásra jogosult lengyel állampolgár járulhat az urnákhoz. A lengyelek - előzetes regisztráció után - levélben is leadhatják voksukat.
A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 9 óráig tartanak nyitva. Akkor ér véget a péntek éjféltől érvényben lévő kampánycsend, és akkor közlik a szavazóhelyiségeket elhagyó választók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményeit is. A szejm képviselőit többmandátumos kerületekben, pártlistákra szavazva választják meg, a leadott szavazatokat arányos rendszerben alakítják át mandátumokká. A szenátorokat viszont egyéni választókerületekben, többségi rendszerben választják meg.
A szavazás legnagyobb esélyese a felméréseken hosszabb ideje vezető ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), mely az utóbbi hetekben végzett felmérések átlageredményei szerint 35,5 százalékos támogatottságot élvez. A nyolc éve kormányzó jobbközép liberális Polgári Platformra (PO) az utóbbi hetekben végzett felmérések átlageredményei szerint 23,1 százalék szavazna. Mivel a tavaly novemberi helyhatósági választások, valamint a májusi elnökválasztás eredményei lényegesen eltértek az ezeket megelőző közvélemény-kutatásokétól, a szakértők nem zárnak ki meglepő végkifejletet sem.
Lengyelországban négyévente tartanak parlamenti választásokat. A legutóbbi, 2011-es választásokat a PO nyerte meg a szavazatok 39,18 százalékának megszerzésével, a PiS 29,89 százalékot ért el.
(MTI - VS)