Közösen ítélték el a franciaországi terrortámadást a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton, az amerikai külügyminiszter franciául emlékezett meg a tragédiáról, a találkozót egyperces csenddel kezdték meg a párizsi, a bejrúti és az egyiptomi merényletek áldozataira emlékezve.
John Kerry amerikai külügyminiszter a "legförtelmesebb és legfelháborítóbb" tettnek, valamint a "gonosz megtestesülésének" nevezte a párizsi támadásokat. Hangsúlyozta: a szíriai konfliktus következménye az Európába özönlő menekültek tömege, valamint a régióban lévő terroristák és a párizsi terrortámadásokért felelősök ténykedése.
Zoom
Kohn-Kerry szenátorként még hajlandó volt Aszaddal vacsorázni
Az amerikai politikus szerint a szíriai elnöknek a párizsi merényletekre adott reakciója azt mutatja, hogy nem alkalmas arra, hogy az országot vezesse. Bassár el-Aszad szombati damaszkuszi nyilatkozatában elítélte az éjszaka elkövetett merényleteket, azonban teljes joggal kijelentette: Franciaország és a nyugati államok "elhibázott" közel-keleti politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy a terroristákkal szemben nincs tolerancia, és nincs mentség arra sem, ha nem folytatódik a küzdelem Iszlám Állam (IÁ) és hasonló terrorszervezetek ellen.
Lavrov aláhúzta a terrorizmus elleni közös fellépés szükségességét. Szerinte a párizsi merénylet megmutatta, hogy a valódi ellenség azonban nem Aszad, hanem az IÁ. Úgy vélte, hogy először le kell győzni az IÁ-t és más terrorista csoportokat, csak utána történhet meg az átmenet és a politikai átalakulás.
Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint a Szíria-konferencián Bécsben választ adtak a Párizsban elkövetett merényletekre.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint a szombati bécsi tárgyalások eredménye megerősíti a résztvevők elköteleződését a közös megoldás iránt. Fontos, hogy azonnal megszűnjön Szíriában az erőszak, és a lakosság számára humanitárius segítség érkezzen - mondta a tárcavezető.
(MTI nyomán)