Az Európai Bizottság (EB) másfél héttel ezelőtt hosszú vajúdás után meghozott határozata értelmében az Európai Unió tagállamaiban fel lehet tüntetni az Izrael által megszállt területekről származó áruk valóságnak megfelelő származási helyét. Szijjártó Péter Jeruzsálemben már sietett is ki- és bejelenteni, hogy hazánk nem tesz eleget az EB-határozatnak. A nyugati világ legnagyobb áruháza, a thaiföldi tulajdonban levő KaDeWe azonban elhatározta, hogy föltünteti a Golán-fennsík és Ciszjordánia zsidó településein előállított termékek és termények valódi származási helyét. Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök ma délelőtt már emlékeztette is a német kormányt a „náci múltra” - írja az izraeli Má'árív és a német Der Spiegel.
Zoom
A Nyugat Áruháza Berlinben
Nyugat-Európa legnagyobb áruháza, a berlini KaDeWe (Kaufhaus des Westens – A Nyugat Áruháza) eltávolította polcairól az Izrael által 1967-ben megszállt területekről származó termékeket és árucikkeket. A KaDeWe tulajdonosai az Európai Bizottság másfél héttel ezelőtt hozott ajánlásának megfelelően távolítja el – időlegesen - a nyugati világ legismertebb és legnagyobb áruházának polcairól az izraeli megszállás alatti területek üzemeiben gyártott termékeket, az onnan származó terményeket. Az EB határozata nesze semmi, fogd meg jól módon csupán ajánlásokat fogalmaz meg a Európai Unió tagállamai számára azzal az indokkal, hogy a megszállt területekről származó árukon olvasható „készült Izraelben” felírás alkalmas a vásárlók megtévesztésére, mert az EU a Golán-fennsíkot, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet a nemzetközi jog értelmében nem tartja Izrael integráns részének.
Közben a magyarországi olvasók már értesülhettek az évtized egyik legnagyobb politikai meglepetéséről: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Puskás Öcsi aláírásával ékesített focilabda odaajándékozása és hajbókolások közepette Jeruzsálemben közölte Binjámin Netanjáhuval, hogy hazánk nem fogja föltüntetni azt, hogy bizonyos áruk nem Izraelből, hanem a megszállt területekről származnak. Szijjártó azzal indokolta a döntést, hogy az ilyen lépés nem segítené elő a palesztin-izraeli megbékélést... (A nemzetközi törvényeknek, határozatoknak fittyet hányva egyre épülő, bővülő zsidó telepek, tehát a megszállt területek vallási és demográfiai összetételének erőszakos megváltoztatása bizony elősegíti, közelebb hozza a megbékélést – H. J.)

Petra Fladenhofer, a KaDeWe szóvivője
A megszállt területekről származó, ám származási helyként Izraelt föltüntető árukat azonban nem távolítják el véglegesen, hanem az EB határozatának megfelelően a valós gyártási vagy termesztési helyet is föltüntetik rajtuk, majd visszahelyezik őket a polcokra, nyilatkozta Petra Fladenhofer, a KaDeWe szóvivője a német Der Spiegel című magazinnak.
Mivel Bibi Netanjáhu nem szokott hozzá német részről az ilyen „antiszemita” lépésekhez, gyorsan előkapta az eddig minden alkalommal jól bevált nácikártyát, és ma délelőtt dühödten említette föl, hogy az 1905-ben megnyílt hatalmas áruházat a nemzetiszocialista időkben elvették a zsidó tulajdonosoktól. A szövetségesek bombatalálatainak következtében 1945-ben szinte teljesen romba dőlt áruházat manapság thaiföldi tulajdonosok vezetik és működtetik, s a zsidó tulajdonosok vagy hozzátartozóik pedig valószínűleg már régen megkapták a kártérítést a német államtól.
Zoom
Bibi mérgesen nácizgat
Netanjáhu tehát nincs hozzászokva a KaDeWe jelenlegi tulajdonosai által meghozott döntéshez, s ezért dühödten és fenyegető hangnemben kijelentette: „A nácik annak idején elvették, és abszurd módon ez az áruház most megjelöli a ciszjordániai és a Golán-fennsíki (zsidó) településekről származó árukat. Az egész az áruk megjelölésével kezdődött, s most azt halljuk, hogy el is távolították az árukat a polcokról (Bibi nincs képben, vagy akar képben lenni, mert csak a valódi származási hely megjelölésének idejére vették le őket a polcokról – H. J.) Ez pedig minden szempontból bojkott”, jelentette ki Netanjáhu, majd így folytatta: „Erélyesen tiltakozunk ezen elvetendő lépés ellen. Elvetendő erkölcsi szempontból, elvetendő érdemi szempontból és elvetendő történelmi szempontból. Ezért elvárjuk Németország kormányától – amely korábban ellenezte a termékek megjelölését -, hogy lépjen föl ezen súlyos ügyben”, mondta az erkölcsprédikátor háborús bűnös Netanjáhu.
Hering J. - Kuruc.info