Az óvodákban zajló "integrációs folyamatok" elősegítéséről egyeztetett az osztrák integrációs miniszter a főváros illetékeseivel. A találkozóra azért került sort, mert egy megjelent tanulmány szerint néhány óvodában a nevelés a muszlim vallás által befolyásolt formában, szigorú vallási elvekhez hasonlatos nézetek szerint zajlik, általában nem németül.
A tulajdonosi háttérben pedig helyi muzulmán szervezetek sejthetők. Ezért Sebastian Kurz, a külügyekért is felelős integrációs miniszter a párhuzamos társadalmak veszélyeire figyelmeztetett, sőt egyes óvodák bezárást is felvetette, néppárti párttársai pedig a támogatások megvonásáról beszéltek.
Zoom
Az oszmán birodalom még hiába próbálta bevenni Bécset
A koalíciós partner szociáldemokrata politikusok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a radikalizmus elleni lépések esetében további adatokra és tényekre lenne szükség, például tudni kellene, hogy melyik óvodákról van szó pontosan a tanulmányban.
A miniszter becslése szerint a bécsi óvodák közül 150 intézmény (ez lehet a néhány óvoda? - szerk.), médiabeszámolók szerint 450 óvodai csoport és mintegy tízezer gyerek lehet érintett az ügyben, azonban pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Az óvodákat különböző szervezetek működtetik, az intézmények vallási irányultságát nem jegyzik Bécsben.
A találkozón a miniszter és a fővárosi illetékesek megállapodtak arról, hogy egy összefüggő felmérést készítenek a bécsi óvodákról, külön kitérve a vallási szervezetek által vezetett intézményekre.
A több szakértő bevonásával készülő tanulmány során vizsgálják továbbá a pedagógia elvek gyakorlatban való megvalósítását is. Általánosságban megállapodás jött létre az óvodai nevelés szigorúbb hatósági ellenőrzéséről, illetve ennek kapcsán az óvodákban zajló integrációs folyamatok elősegítéséről.
(MTI nyomán)