A berlini ügyészség pénteki bejelentése szerint egy 19 éves barátjához "menekült el" az orosz származású, 13 éves Liza, miután a szüleit bekérették az iskolába.
Liza, miután 30 óra múltán előkerült, azt állította: arabnak kinéző férfiak rabolták el és erőszakolták meg, ugyanakkor vallomásai egymásnak is ellentmondó adatokkal voltak tele. Eltűnésének ügyéből a legmagasabb nemzetközi színtereken lett ügy, miután Oroszország azzal vádolta meg Németországot, hogy a "menekültek" pártjára állt, és el akarja hallgatni, hogy azok nemi erőszakot követnek el az országban, Németországban pedig oroszországi németek tüntettek az eset kapcsán.
Zoom
Százak tüntettek mellette - majd kiderült, hogy hazudott, kellemetlen helyzetbe hozva a valós áldozatokat, és ütőkártyát adva a bevándorlóimádók kezébe
Az ügyészség szerint a lány valójában azért szökött el otthonról, mert a szüleit bekérették az iskolába, hogy a gyerekkel kapcsolatos gondokról beszéljenek velük. Az ügyészség közölte: bemérték a lány mobiljának adatait. Eszerint a január 11-ről 12-ére virradó éjszakát egy 19 éves barátjánál töltötte.
A rendőrség megtalálta a lakásban néhány holmiját, és a fiatalember elismerte, hogy a lány nála töltötte az éjszakát. Az ügyészség közölte: a fiatalok között nem volt szexuális kapcsolat, és nem találtak szexuális bűncselekményre utaló jeleket (ez magyarázza azt, hogy a rendőrség és az ügyészség kezdettől azt mondta, a lányt nem rabolták el és nem erőszakolták meg). Nem találtak arra utaló jeleket sem, hogy a lány sérüléseit más okozta volna, illetve hogy a mobilját más törte volna össze, ezért a fiút csak tanúként hallgatták meg.
Sokakat megzavarhatott, hogy a német ügyészség ugyanakkor két férfit gyermek ellen elkövetett szexuális visszaéléssel gyanúsít. Arra vonatkozóan ugyanis vannak bizonyítékok, hogy Lizának még az eltűnése előtt volt szexuális kapcsolata férfival vagy férfiakkal. Ezek a férfiak a hírekkel ellentétben nem menekültek voltak. Egyikük egy török férfi, a másik egy Németországban született, török származású férfi. Liza hónapok óta ismerte őket, a két férfi a baráti köréhez tartozott. Az aktus az ügyészség szerint beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat volt, ugyanakkor mivel egy 13 éves lányról van szó, ez ebben az esetben szexuális visszaélésnek minősül, így a két férfi ellen eljárás indult az ügyben. Németországban ezért 6 hónaptól 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.
(Index nyomán)