Egymást vádolták a szíriai fegyvernyugvás szórványos megsértésével vasárnap a konfliktusban részt vevő felek, ugyanakkor elismerték, hogy az előző nap életbe lépett tűzszünet általánosságban érvényesült.
Szaúd-Arábia külügyminisztere az orosz és a szíriai fegyveres erőket vádolta a tűzszünet megsértésével. Adel al-Dzsubeir a Rijádban tartózkodó dán külügyminiszterrel, Kristian Jensennel közös sajtótájékoztatóján beszélt erről. Kijelentette, hogy a kérdést nemzetközi szinten is szóba akarja hozni.
Dzsubeir hozzátette, hogy Rijádnak van "B" terve arra az esetre, ha egyértelművé válik, hogy Bassár el-Aszad szír elnök és szövetségesei nem tartják magukat az ellenségeskedések szüneteltetéséről szóló megállapodáshoz. "Úgy vélem, hogy a tűzszünet figyelmen kívül hagyása komoly jelzés lenne arra nézve, hogy mennyire komolyak a szíriai válság békés megoldására tett erőfeszítések, beleértve egy átmeneti hatóság felállítását és Bassár (el-Aszad) hatalmának átruházását erre a testületre" - mondta Dzsubeir. Nem részletezte, hogy miben állna a "B" terv.
Az orosz fegyveres erőknél a szíriai fegyverszünet betartásának megfigyelésére felállított központ közlése szerint az elmúlt 24 órában kilenc alkalommal volt példa a tűzszünet megsértésére Szíriában, de "általánosságban" betartották a tűzszünetet a harcoló felek. A központ vezetőjét, Szergej Kuralenkót orosz hírügynökségek idézték vasárnap.
Az orosz központ az Egyesült Államoktól egy olyan listát kapott, amely szerint 69 fegyveres ellenzéki csoport jelentette ki, hogy elfogadják a fegyvernyugvást. A csoportok egy része az orosz közlés szerint a több csoportot magába foglaló Tárgyalási Főbizottság útján, mások közvetlenül jelezték az Egyesült Államoknak beleegyezésüket. Maga Oroszország 17 "mérsékelt" ellenzéki fegyveres csoporttól kapott ilyen nyilatkozatot. A központ ugyanakkor azt is közölte, hogy Damaszkusz lakóövezeteiben vasárnap hat alkalommal figyeltek meg rakétatámadásokat olyan területekről, amelyek a mérsékeltnek nevezett csoportok ellenőrzése alatt állnak.
Eközben folytatódtak az Egyesült Államok és szövetségesei támadásai az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Szíriában és Irakban. A szíriai Tell-Ábájád közelében vasárnap tíz légitámadás lerombolta az Iszlám Állam 23 épületét, szétzúzta nyolc hadállását, egy rakétakilövő állomást és más célpontokat. Irakban Moszul, Fallúdzsa, Ramádi, Szindzsár és más városok közelében támadtak célpontokat.
(MTI)
Kapcsolódó: