A szíriai tűzszünet kitart, bár továbbra is törékeny, miután az elmúlt hat nap során incidensek történtek Homsz, Hama, Latakia és Damaszkusz tartományokban - mondta csütörtökön Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja Genfben.
Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja emlékeztetett: hivatala szorosan együttműködik Oroszországgal és az Egyesült Államokkal, hogy kivizsgáljanak minden összecsapást, és gyorsan közbeavatkozhassanak, ha a terepen a helyzet úgy kívánja.
"Sajnos, el kell ismernünk, hogy ... vannak helyek, ahol folytatják a harcot, így Hama, Homsz, Latakia és Damaszkusz egyes térségeiben. Ezért a helyzetet törékenyként lehetne összesíteni, és a sikerre sincs garancia, de vannak látható eredmények, csak kérdezzék meg a szíriaiakat" - értékelte a helyzetet Mistura újságírók előtt.
A harcok megfékezése és a segélyszállítmányok bővítése létfontosságú, különösen a félmillió, ostromlott területen élő szíriai számára - tette hozzá.
A különmegbízott kedden közleményt adott ki arról, hogy a szíriai rendezés céljából eredetileg március 7-re összehívott nemzetközi értekezletet március 9-re halasztották. Mistura szervezési és más gyakorlati nehézségekkel indokolta a döntését.
Reményét fejezte ki, hogy a felek elkötelezik magukat a komoly tárgyalások mellett, és lehetővé teszik a Biztonsági Tanács 2254-es számú határozatának végrehajtását.
A moszkvai védelmi minisztérium a szíriai tűzszünet ellenőrzésére létrehozott orosz központra hivatkozva csütörtökön közölte, hogy az elmúlt 24 órában 14 alkalommal lőttek fegyveres csoportok a szíriai hadsereg állásaira és lakónegyedekre.
(MTI)