Összehangolt kibertámadás bénította meg Svédország legolvasottabb újságjainak online kiadását, a hackerek üzenete szerint hamis propagandával vádolják a zsidó érdekeltségű lapokat.
Több órán keresztül összehangolt kibertámadás bénította meg Svédország legolvasottabb újságjainak online kiadását előző este - jelentette be vasárnap a svéd rendőrség. Jeanette Gustafsdotter, a svéd sajtókiadók szövetségének elnöke szerint "rendkívül veszélyes és komoly" támadásról van szó.

A svéd hatóságok nyomozást indítottak egyelőre ismeretlen elkövető ellen és a titkosszolgálatokat is mozgósították az ügyben.
A támadások miatt helyi idő szerint szombat este nyolctól tizenegyig részben vagy teljesen elérhetetlen volt a Dagens Nyheter című napilap, a Svenska Dagbladet című stockholmi újság, az Expressen című bulvárlap, az Aftonbladet című napilap, a Dagens Industri című üzleti újság, a Sydsvenskan című malmői újság és a Helsingborgs Dagblad című napilap. Közös ismertetőjegyük, hogy szinte kivétel nélkül zsidó érdekeltségű sajtótermékek, bár ez nem meglepő, ismerve Svédország szomorú helyzetét.
A helyi médiában idézett szakértők szerint az internetes oldalak úgynevezett túlterheléses támadás (DDoS) áldozatai lettek. A DDoS (Distributed Denial of Service - megosztott szolgáltatás-megtagadással járó) támadás lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépekről olyan nagy tömegű parancsot küldenek a rendszerbe, amelyet az nem tud feldolgozni.
Nem sokkal az első támadást megelőzően egy Twitter-oldalon a következő üzenet jelent meg: "a következő napokban a hamis propagandát terjesztő svéd kormányt és médiát támadás éri". Egy órával később újabb üzenet érkezett a Twitterre: "Tessék, ez történik, amikor hamis propagandát terjesztetek. Az Aftonbladet.se offline". A hatóságok közlése szerint a svéd kormányoldalakat nem érintette a támadás.
Anders Ygeman svéd belügyminiszter azt mondta, nyugtalanítja a "szólásszabadságra" mért csapás, ugyanakkor óva intett az elhamarkodott következtetések levonásától.
Anders Ahlqvist rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott, a hackerek által használt számos IP-cím orosz volt, ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy oroszok hajtották végre a támadásokat.
(MTI nyomán)