Az amerikai előválasztások keddi fordulójában gyakorlatilag eldőlt, hogy Donald Trump és Hillary Clinton küzdenek meg egymással az elnöki székért. Trump öt, Clinton négy államban győzött, így már csak néhány támogatóra van szükségük, hogy hivatalosan is elnökjelöltek legyenek.
Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns öt államban nyert a keddi előválasztásokon, de a győzelmének mértéke az elemzőket is meglepte: Trump három államban is 60 százalék felett teljesített a szavazásokon, kettőben pedig a szavazók fele voksolt a milliárdosra.
Trumpnak a keddi győzelmek után már 950 delegátusa van, az automatikus elnökjelöltséghez 1237 támogató kell a republikánusoknál. Ellenfeleinek, Ted Cruz-nak 560, John Kasich-nak pedig 153 támogatója van, vagyis Trump jelöltsége biztosra vehető.
Valószínűleg így gondolja Trump is, aki a róla elnevezett New York-i Trump Torony aulájában elmondott beszédét úgy kezdte: “Győztem. Vége van.” Majd a republikánusok elnökjelöltjének nyilvánította magát. Trump beszédében azt mondta, “ha Hillary Clinton férfi volna, a voksok öt százalékát is alig kapná meg.”
A másik oldalon is eldőlni látszik a jelöltségért folytatott küzdelem. A demokratáknál Hillary Clinton ötből négy államban győzött míg vetélytársa, Bernie Sanders mindössze egy államban tudott nyerni. Clinton az eddigi választási folyamatban 2137 küldöttet állított maga mellé, szemben Sander 1306 támogatójával. Az elnökjelöltséghez 2383 delegátusra van szükség, vagyis Hillary Clinton már célegyenesben van, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje. Ennek ellenére Bernie Sanders leszögezte: nem adja fel a küzdelmet, nem száll ki a versenyből. A következő előválasztás jövő kedden lesz Indiana államban.
(MTI)