Ok nélkül vert halálra egy 54 éves nőt Bécsben szerda kora hajnalban egy Ausztriában illegálisan tartózkodó kenyai. Az eset sokkolta az osztrák közvéleményt, az elkövető ráadásul korábban többször összetűzésbe került a hatóságokkal, mégis szabadon garázdálkodhatott.
Zoom
Egyelőre nem tudni, miért támadta meg az 54 éves nőt és 41 éves munkatársnőjét a 21 éves kenyai. Szerdán hajnali fél háromkor a két nő a Brunnenmarkton lévő fogadóirodába tartott takarítani, az egyik sarkon rontott rájuk az ártatlan menekült.
Zoom
A bécsi rendőrség szóvivője, Christoph Pölz elmondta: a két nő éppen leparkolt, kiszálltak a kocsijukból, amikor észrevették a "fiatalembert". Átmentek az út túloldalára, de a férfi egy vasrúddal rájuk támadt, és több erős ütést mért az 54 éves nő fejére, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. A másik asszony és egy szemtanú, aki az egyik ablakból látta az esetet, értesítette a rendőrséget. A kenyai elmenekült, de a nagyszabású rendőri akciónak köszönhetően a különleges egység tagjai a helyszín közelében hamar elfogták. Nem tanúsított ellenállást. A nő munkatársát sokkolta az eset, a rendőrség pszichológus bevonásával segít neki feldolgozni a történteket.
Zoom
"Antifasiszta övezet" - kár, hogy imádottjuk nem őket verte agyon
A hatóságok értetlenül állnak a gyilkosság előtt (olvasóink vélhetően kevésbé), a tettes és az áldozat nem ismerte egymást. A rendőrök megtalálták a gyilkos eszközt, egy 10 kiló súlyú, egy méter hosszú vasrudat. (Az egyik portál úgy tudja, a nigger az egyik bódé mellől ragadta fel a tető kitámasztására használt támasztékot.) A helyszínelés még szerda délelőtt is tartott.
Zoom
A törvényhozók és a hatóságok impotenciája miatt történhetett meg
Az osztrák sajtó közben kiderítette, hogy a kenyai férfi hat éve él illegálisan Ausztriában, miután menedékkérelmét elutasították (utóbb a hatóságok ezt cáfolták, mivel nem adott be kérelmet), a Brunnenmarkt környékén lakott. Eddig összesen 14 alkalommal vették őrizetbe, lopásért, drogkereskedelemért és testi sértésért - és mégis szabadlábon volt.
Egy évvel ezelőtt is vasrúddal támadt akkori áldozatára, akit "csak" kirabolt, és "csak" könnyebb sérüléseket okozott neki. 2011-ban és 2013-ban kétszer ítélték el jogerősen, és egy 2014-es eset miatt újabb bírósági eljárás vár rá. A jogi helyzete rendkívül bonyolultnak bizonyult: az ORF adatai szerint a néger 2008-ban vízummal, legálisan érkezett Ausztriába, azonban nem hosszabbította meg a beutazási engedélyét, így ezt követően ausztriai tartózkodása illegálisnak számított. 2014-ben az ország elhagyására "kötelezték", aminek nem tett eleget. Menekültkérelmet - a korábbi hírekkel ellentétben - nem adott be, amennyiben így tett volna, és a kérését a hatóságok elutasítják, akkor kiutasítható lett volna, vagyis hazaszállították volna. De így hagyták szépen gyilkolászni...
(Ausztriai munkák - Krone, Kurier, Heute, ORF nyomán)