Szigorúbb ellenőrzés alá vonja az Egyesült Államokban halálos ítéletek végrehajtásához használt készítményeinek forgalmazását a Pfizer. A gyógyszergyár azt szeretné elérni, hogy senkit se lehessen kivégezni az általa gyártott szerekkel.
A Sky News cikke szerint a döntés állítólag lezárja az utolsó még meg maradt nyílt piaci forrást a méreginjekciók beszerzésére. A cég azt reméli, hogy ezzel megnehezíti a halálos ítéletek végrehajtását az Egyesült Államokban.
A New York-i székhelyű gyártó továbbra is forgalmazza a termékeket, de kizárólag egészségügyi felhasználásra, menteni vagy életek jobbá tételére, és forgalmazza ezeket a kizárólag a megjelölt termék címkéjén.
A Pfizer közleménye szerint hét készítményről van szó. A nagykereskedőknek a jövőben bizonyítaniuk kell, hogy ezeket nem értékesítik tovább büntetés-végrehajtási intézeteknek, a gyár pedig szigorúan ellenőrizni fogja, hogy partnereik betartják-e az új forgalmazási szabályokat.
A termékek listáján szerepel egyebek mellett a propofol nevű gyógyszer is, a popsztár, Michael Jackson halálát okozta 2009-ben.
Zoom
A New York Times szerint a Pfizer volt az utolsó nagy legális beszerzési forrása a kivégzésekhez használt szereknek. A cég húsz európai gyógyszergyártó korábbi döntését követte.
Szakértők szerint a lépés sokkal nehezebbé teszi a halálbüntetést alkalmazó amerikai államoknak a méreginjekciók beszerzését, de azt is hozzáteszik, hogy a hatóságok más, tiltott forrásokat, vagy alternatív módszereket is kereshetnek a halálos ítéletek végrehajtására.
Tavaly 28, idén eddig 14 kivégzés volt az Egyesült Államokban, ebből hat Texasban, öt Georgiában, egy-egy Alabama, Florida és Missouri államban.
Ohio államban 2014-ben hajtottak végre utoljára halálos ítéletet. Jelenleg több mint két tucat elítélt raboskodik a halálsoron, és több kivégzést kellett elhalasztani, mert nem lehet megfelelő szerekhez hozzájutni a piacon.
Az Egyesült Államok egyik a világ 25 államának, ahol a halálos ítélte a legszigorúbb büntetés. 1976 óta 1436 elítéltet végeztek ki, a legtöbbet Texas államban (537), Oklahomában (112) és Virginiában (111). 1261 embert méreginjekcióval végeztek ki, 158-at villamosszékben, 11-et gázkamrában, hármat-hármat felakasztottak, illetve agyonlőttek.

Clayton Lockett vénáját szétrepesztette a kísérleti méreg, a kivégzés leállítása után szívinfarktusban halt meg
A The Guardian is emlékeztet rá, hogy Amerika-szerte is gondot okoz a kivégzésekhez szükséges mérgek beszerzése. Egyes államokban így gyógyszertárakból rendelnek be alkalmilag elkészített kisebb adagokat, máshol egyszerűen titkolják az előállító és tesztelő gyárakat. Arra is van példa, hogy új halálkoktélokat kísérleteznek ki, ami az ítéletükkel szembesülő gonosztevők számára fájdalmasan sülhet el, mint a többek között gyilkos és erőszaktevő Clayton Lockett esetében, a gyilkos Joseph Wood a kivégzése során pedig kétórás szenvedéssel vezekelhetett, mire kimúlt.
Utah államban tavaly újra létrehozták a kivégzőosztagot, hogy szükség esetén másodlagos kivégzési metódusként állhasson rendlekezésre. Ezt követően Tennessee-ben engedélyezték villamosszéket, arra az esetre, ha nem áll a rendelkezésre megfelelő készítmény vagy alkotmányellenessé válik a méreginjekció.
(Híradó - MTI - The Guardian)