Bill Clintonnak orvoshoz kell fordulnia - jelentette ki kedd este újságíróknak nyilatkozva Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, utalva arra, hogy a volt amerikai elnök egy hét végi kampánybeszédében "putyinizálódással" vádolta meg Lengyelországot és Magyarországot.
A volt amerikai elnök szavai miatt - amelyeket idézett több helyi médium - Lengyelországban számos kormánypárti politikus tiltakozott, viszont megelégedéssel fogadta őket az ellenzék, amely azzal vádolja a hatalom gyakorlóit, hogy eltávolodnak a demokratikus elvektől.
A volt lengyel miniszterelnök szerint "a média és más tényezők hatalmas félreértést okoznak a világban". "Nem tudom magamnak mással magyarázni, mint azzal, hogy ez hatással lehet a volt amerikai elnök lelkiállapotára is" - jelentette ki.
Beata Szydlo kormányfő szerint Clintonnak bocsánatot kellene kérnie a lengyelektől a kijelentéseiért, amelyek "indokolatlanok" és "méltánytalanok".
"Minden kellő tiszteletem mellett, és tartózkodva durva kifejezésektől, azt mondhatom, hogy Clinton egyszerűen túlzott, és bocsánatot kellene kérnie tőlünk. Mert az ilyen típusú kijelentések nemcsak jogosulatlanok, hanem kárt is okoznak" - mondta Szydlo szerdán az állami rádiónak.
Szydlo közölte, hogy kormánya olyan jogi megoldáson dolgozik, amelynek célja Lengyelország jó hírnevének megvédése.
Rafal Sobczak, a lengyel külügyminisztérium sajtótitkára alig valamivel korábban kijelentette: "Bill Clinton véleménye nem igazságos, viszont tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot". Sobczak rámutatott, hogy ez a vélemény nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Varsóval együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával.
(MTI nyomán)