Az orosz kormány úgy döntött, hogy 2016-tól 2020-ig több mint 25 milliárd dollárt költ a hadsereg felfegyverzésére új típusú fegyverekkel, a hadiflotta megerősítésére, az orosz védelmi-ipari létesítmények fejlesztésére.
Oroszország 1,67 ezer milliárd rubelt (mintegy 25,33 milliárd dollárt) fordít 2016-tól 2020-ig "védelmi-ipari komplexumának" fejlesztésére, amivel csaknem megduplázhatja hadiipari termelését - jelentette ki a hétfői moszkvai kormányülésen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes. (Összehasonlításként: az Egyesült Államok 2018-tól négy év alatt legalább 14,8 milliárd dollárt költ csak az izraeli hadsereg megerősítésére, amit a zsidók természetesen kevesellnek -  a szerk.)
Zoom
A Gorskov admirális a világ legmodernebb fregattjai közé tartozik
Rogozin szerint az új állami programról múlt héten határozott a kormány.
"Új típusú fegyverekkel szereljük most fel az egész hadsereget, a fegyveres erőket, a hadiflottát" - mondta Dmitrij Medvegyev kormányfő a helyetteseivel folytatott hétfői megbeszélésén.
Moszkva ezt az egész világon versenyképes szinten szeretné megoldani, és Oroszország meg kívánja őrizni pozícióját a globális fegyverpiacon - mondta Medvegyev. A világ legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok, a második helyen Oroszország, a harmadikon Kína áll.
Zoom
Az Sz-400-as rakétavédelmi rendszer is korszerűnek számít
Rogozin korábbi nyilatkozata szerint az orosz hadiipari termelés 2015-ben 13 százalékkal nőtt, a katonai rendeltetésű export értéke a tavalyi évben elérte a 14,5 milliárd dollárt, túlszárnyalva a kormányzati terveket. Januárban azt is bejelentette a miniszterelnök-helyettes, hogy Oroszország csökkenti kiadásait a szektor nem prioritásként kezelt területein.
Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz haderő és a hadiipar vezetőivel május 10-én folytatott megbeszélésén megfogalmazta azt az igényt, hogy az orosz hadsereg és flotta átfegyverzése 2016 végére elérje az 50 százalékos szintet. Az orosz elnök szerint a korszerű fegyverekkel és haditechnikával való felszereltség jelenleg 47,2 százalékos, a három évvel ezelőtti 30 százalékkal szemben.
(MTI)