A Berlini Szenátus egyhetes késéssel rendelte el a történelmi Brandenburgi kapu szivárványszínnel való megvilágítását az Egyesült Államokbeli Orlando város buzitanyáján történt tömegmészárlás áldozatainak emlékére. A „megkésett” rendelkezés értelmében a német fővárosban tegnap este 21:45 órakor a Brandenburgi kapun kívül köcsögszínekbe öltöztették a Berlini Adótornyot (Berliner Funkturm) is. Ferde hajlamúak, selejtes antifák és a németországi „ötödik hadoszlop” egyéb alakulatai túlságosan elkésettnek tartják a Berlin tartományt és várost irányító Berlini Szenátus eszmélését. Berlin három pontján is volt emlékező összejövetel – írja a Die Welt és a Berliner Morgenpost.
Zoom
A Brandenburgi kapu – késlekedtek a szivárványszín megvilágítással (fotó: dpa)
A berlini Brandenburgi kapu előtt már szombaton délután gyülekeztek a másságosok és támogatóik, s a pólóikra, zászlóikra írt föliratokból megtudhattuk, hogy a nagyvilágot is hibáztatják, amiért az nem lép fel, nem ítéli el még erélyesebben az orlandói buzibárban történteket. De az emlékeztetők és gyászolók a több mint egy esztendővel a párizsi Charlie Hebdo című szennylap szerkesztősége elleni támadás után ismertté vált francia nyelvű jelmondatot is aktualizálták: „Je suis Orlando”. Lehet utánozni, profil- vagy borítóképnek kitenni a Facebook-oldalra, ezúttal a szivárványszín zászlóval is ékesítve.
Zoom
Orlandóra vágyva (fotó: dpa)
A Berlini Leszbikusok és Homoszexuálisok Egyesületének kezdeményezésére a Brandenburgi kapunál és a vele szomszédos amerikai nagykövetség Párizsi téri épülete előtt a másságosok közössége és az őket támogatók összejövetelén mécsesgyújtással és virágokkal emlékeztek az orlandói 49 halálos, illetve a több tucat sérült áldozatra. A Brandenburgi kapu előtti térségen késő estig emlékezett a németországi és a világ minden részéből odacsődült több ezer exhibicionista személy.
Zoom
"Orlando vagyok" (fotó: dpa)
A berlini Brandenburgi kapu (Brandenburger Tor) a sokak által megénekelt Unter den Linden út végén épült klasszicista stílusban II. Frigyes Vilmos porosz uralkodó kezdeményezésére a XVIII. század végén. A porosz király uralkodó elődjének, II. Frigyes hadi sikereinek kívánt emléket állítani a díszes kapuval. A németek számára az elmúlt több mint két évszázad folyamán nemzeti jelképpé vált Brandenburgi kaput mintegy megkoronázza a Johann Gottfried Schadow alkotta szoborcsoport: Niké, a győzelem görög istennője négylovas szekerében (quadriga) állva behajt Berlin városába. A németség mindenkori ellenségei, megalázói ezért tartják fontosnak tüntető jelenlétüket a Brandenburgi kapu előtti térségen.
Zoom
A gyászolók virágai és mécsesei (fotó: dpa)
„A szexuális irányultság, a nemi, származási és vallási hovatartozás miatt sosem szabad korlátozni az egyén szabadságát”, áll a Berlini Szenátus által kiadott nyilatkozatban. A Berlini Leszbikusok és Homoszexuálisok Egyesülete azonban túlságosan megkésettnek tartja a fenti nyilatkozatot, s a berlini városvezetés szemére veti, hogy az orlandói események után egy hétnek kellett eltelni ahhoz, hogy kiadja a politikai rokonszenvnyilatkozatot.
Hering J. - Kuruc.info