Az ausztráliai előre hozott választások során a két legnagyobb párt közül egyiknek sem sikerül megszereznie a kormányalakításhoz szükséges szavazatmennyiséget.
A konzervatív Liberális Pártot vezető Malcolm Turnbull miniszterelnök azért oszlatta fel májusban a parlament mindkét házát, hogy egy választáson megerősödjön a tábora, és keresztülvihesse reformterveit, de ez a döntése visszaüthet, mert a kormánykoalíciót alkotó pártok az eddigi eredmények szerint kevesebb helyet szereztek a fő ellenzéki Munkáspárthoz képest.
A 150 fős törvényhozásban 76 helyet kell megszerezni a kormányalakításhoz. A várakozások szerint a kormánykoalíció 68, a Munkáspárt pedig 70 képviselői mandátumot szerzett a választásokon. További öt képviselő feltehetően a független és a zöld párti jelöltek közül kerül ki, hét másik mandátum sorsa pedig még függőben van.
Hírforrások szerint a szoros választási eredmény arra készteti a két nagy pártot, hogy a kormányalakítás érdekében koalíciós tárgyalásokat kezdjenek kisebb pártokkal.
Malcolm Turnbull közölte, magabiztos a parlamenti többség megszerzésében, és biztosította az ausztrálokat, hogy bár a szavazatszámlálás a jövő hét végéig is eltarthat, az új törvényhozás acsarkodás és megosztottság nélküli felállására összpontosít a kormánykoalíció.
Bill Shorten, a Munkáspárt vezetője üdvözölte a párt visszatérését a politikai porondra három évvel azután, hogy súlyos vereséget szenvedett a 2013-as választásokon. Shorten szerint az előre hozott választások előzetes eredményei arról tanúskodnak, hogy a szavazók elutasították Turnbull gazdaságpolitikáját. "Amiről meg vagyok győződve, hogy bár nem tudjuk ki a győztes, ismerjük a választások veszteseit: Malcolm Turnbull céljai Ausztrália számára és a Medicare korlátozásaira tett törekvései" - mondta az ellenzéki vezető az állami egészségügyi rendszerre utalva.
(MTI)