Déli szomszédunk harapófogóba került, úgy tűnik, emberi erővel nem lehet megállítani az illegális határrálépőket, a magyar kerítés miatt viszont észak felé nem tudnak tovább menni.
Délről, Macedónia és Görögország felől folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók, és jönnek keletről, Bulgária és Románia felől is. A határvédelmi szigorítás miatt azonban nem tudnak továbbmenni Magyarország felé (az ügyesebbek sajnos átjutnak - a szerk.), ezért egyre nagyobb a tömeg Szerbiában.
Az M1 helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy Szerbia és az ott rekedt migránsok is pánikban vannak.
A tendencia mostanra megfordult: kevesebben indulnak Belgrádból buszokkal az ideiglenes szerb-magyar határ felé, és sokkal többen térnek vissza Szabadka felől. A Belgrádba visszaérkező migránsok tanácstalanok, a befogadóközpont megtelt, a migránsok azonban nem akarnak a szerb főváros közeléből más befogadó központba távozni. A feszültség folyamatosan nő, például amikor nem mindenkinek jut elég élelem.
A migránsok nagy részének már nincsen pénze (és nagyon részük január 1-jén született Mohamed, 14-15 éves, tudjuk milyen őszinték, de valószínűleg tényleg a szerencsétlenebbje reked hosszabb távon Szerbiában - a szerk.). Van, aki ötször, hatszor, sőt tíz alkalommal is megpróbált – sikertelenül – átjutni a magyar határon. Az M1 tudósítója azt tudta meg a migránsoktól, hogy nem készülnek Románia és Horvátország felé kerülni, mert azt az útvonalat nem ismerik. Így jobb híján várják a következő lehetőséget, illetve, hogy az otthon maradottak pénzt küldjenek nekik.
(Híradó nyomán)