Túszokat ejtett kedden két késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi város templomában - közölte a francia rendőrség. A két támadót a rendőrség lelőtte, egy vagy több túsz is életét vesztette.
Zoom
Négy ember életét vesztette a kedd reggeli túszmentő akció során egy normandiai településen. A források szerint a támadók a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray településen négy-hat embert – a BBC brit hírtelevízió értesülései szerint egy papot, két apácát és több hívőt – tartottak fogva.
A két túszejtőt lelőtték, a túszok közül ketten meghaltak – tudta meg a Reuters hírügynökség egy rendőrségi forrástól. Más források egy áldozatról tudnak.
Zoom
Úgy tudni, az egyik meggyilkolt túsz a templom papja volt, az egyik támadó elvágta a torkát.
A Le Figaro úgy tudja, egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget.
A terrorellenes csapatokkal együtt érkező tűzoltók az RTL France-nak elmondták, hogy a templomnál több sérült embert is találtak.
Zoom
A rendőrség a Twitteren figyelmeztette a helyieket és a sajtót, hogy véletlenül se menjenek a rendőrségi szalaggal elzárt területre, mert azzal akadályoznák a hatóságok munkáját.
Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter már úton van a település felé, ahol várhatóan beszédet fog mondani.
Frissítés: szakáll és muszlim sapka
A Le Figaro a rendőrségre hivatkozva azt írja, az egyik támadó szakállas volt, és a vallásos muszlimok által hordott sapka volt rajta.
A Liberation arról írt, hogy a hatóságok tartottak egy hasonló támadástól templomok ellen. Tavaly ugyanis egy 24 éves, algériai származású terrorista, Sid Ahmed Ghlam egy Párizs környéki templom ellen tervezett hasonló támadást. A mészárlás tervét azért nem sikerült végrehajtania, mert lábon lőtte magát, és ezután elfogták. Előtte viszont agyonlőtt egy fiatal nőt, akinek el akarta rabolni a kocsiját.
Daesh
A Telegraph arról értesült: a rendőrség szerint a két támadó a „Daesh”-t, vagyis az Iszlám Állam arab nevét kiáltozta. A lap úgy tudja, hogy
az áldozat a 84 éves Jacques Hamel atya, az értesülést megerősítette a francia Püspöki Konferencia szóvivője is.
Pierre-Henri Brandet belügyi szóvivő azt mondta, egy másik túsz megsebesült, az állapota válságos.
A Le Point azt írja, hogy több forrás szerint is az Iszlám Államra hivatkoztak a támadók, amikor beléptek a templomba. Ezt más források egyelőre nem erősítették meg, és a belügyi szóvivő egyelőre "nem tudja" megmondani, mi volt a támadók indítéka.
Bármennyire felfoghatatlan, beilleszkedés helyett radikalizálódnak
A Le Parisien című francia lap két évvel ezelőtt írt olyan franciaországi "fiatalokról", akik a régióban éltek, radikalizálódtak, majd Szíriába mentek harcolni. Volt köztük olyan, aki Saint-Etienne-du-Rouvray egyik mecsetében radikalizálódott.
2. frissítés: megerősítették a nyilvánvalót
Az M6 francia tévéadó tudósításából kideült, hogy a támadók egyikét a francia titkosszolgálat ismerte, Francois Hollande köztársaági elnök pedig bejelentette, a két terrorista az Iszlám Állam katonája volt.
3. frissítés: az IÁ is vállalta
Francois Hollande elnök gyalázatos terrortámadásnak nevezte a történteket, de persze marad minden a régiben. Azt mondta: a terroristák az Iszlám Államra hivatkoztak.
Az Iszlám Állam azóta jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A saját hírportáljukon, az Amakon közzétett közlemény szerint a szervezet két katonája hajtotta végre a támadást. A mészárosok egy mise alatt, a hátsó bejáraton át mentek be a templomba.
A Vatikánt "meglepték" a történtek - pedig ideje lenne már a pápai muszlimsimogatóknak is felébredni
A Vatikán elítélte a Rouen melletti Saint-Etienne-du-Rouvray templomában kedden elkövetett franciaországi túszejtő akciót, és "barbár gyilkosságnak" nevezte, hogy a támadók elvágták a pap torkát.
Zoom
A meggyilkolt pap
"Különösen azért lepnek meg minket a történtek, mert ez a szörnyű erőszakcselekmény egy templomban zajlott, ahol Isten szeretetét hirdetik" - írta közleményében Federico Lombardi vatikáni szóvivő.
Lombardi elmondta, hogy Ferenc pápa mélységesen átérzi "az abszurd erőszak fájdalmát és horrorját", "a legradikálisabban elítéli a gyűlölet minden formáját, és imádkozik az érintettekért". (Holnap pedig újra felszólít mindenkit, hogy fogadjunk be minél több mohamedánt - a szerk.)
Ezért kell kivégzés helyett szabadon engedni az iszlamistákat
Az egyik támadó 2015-ben Szíriába akart utazni, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon, de börtönbe zárták. Francia sajtójelentések szerint nemrég szabadult, lábán elektronikus nyomkövetőt hordott. Maga a templom is tiltólistán volt. A Le Figaro megtudta, hogy az épület egy tavaly letartóztatott 24 éves algériai diák, Sid Ahled Ghlam “katolikus feketelistáján” is szerepelt.
Őt is a november 13-i párizsi terrortámadás irányítója, a belga Abdelhamid Abaaoud küldte Franciaországba, börtönbüntetését gyilkossági kísérlet maitt kapta, satóhírek szerint egy édesanyát akart meggyilkolni.
4. frissítés: videóra vették a gyilkosságot, majd meggyalázták az oltárt
Filmre vette a két támadó, ahogyan egyikük végzett az idős pappal - fedett fel részleteket a francia templomban kedden történt véres eseményekről az egyik túsz, egy apáca.
Danielle nővér az RMC rádióállomásnak elmondta, hogy a két támadó térdre kényszerítette az idős papot, aki megpróbált ellenállni, és ekkor végzett vele az egyik férfi. Az apáca a gyilkosság pillanatát kihasználva kimenekült a templomból.
A nővér beszámolója szerint a két dzsihadista valamilyen szertartást is tartott az oltárnál arabul, amit szintén videóra vett. Az apáca nagyszerű papnak mondta az áldozatot.
Robbanómellényt is viselt az egyik terrorista
Robbanómellényt viselt magán az egyik terrorista, aki kedd reggel betört egy társával egy észak-franciaországi templomba, ahol kivégeztek egy papot.
Adel Karmiche próbaidőn volt, és egy jeladókészüléket is viselt, ami figyelte, hogy betartja-e a házi őrizet szabályait. Ezek alapján reggel fél 9-től délután fél 1-ig tartózkodhatott az otthonán kívül. A terrortámadást is ebben az időszakban követték el társával.
"Így néz ki egy vértanú":
Frissítés: kikapcsolták a terrorista nyomkövetőjét a félnótás hatóságok
A francia hatóságoknak sikerült azonosítaniuk az egyik férfit, aki késsel felfegyverkezve túszokat ejtett kedd délelőtt egy normandiai templomban, mielőtt a rendőrök agyonlőtték. Az ügyben eljáró ügyész elmondta, hogy az egyik támadó a 19 éves, Adel Kermiche nevű helyi férfi volt, aki Franciaországban született.
Kermiche ellen tavaly vádat emeltek terrorista kapcsolatok miatt, márciusig őrizetben volt, utána pedig elektronikus megfigyelés alatt állt, naponta csak pár órára hagyhatta el az otthonát, és minden nap jelentkeznie kellett a rendőrségen. Az ügyész elmondta, hogy a nyomkövetőt minden délelőtt öt órára kikapcsolták, és a támadás is ekkor történt.
Francois Molins államügyész elmondta: Kermich rokonai iratait felhasználva kétszer is megpróbált Szíriába utazni. Tavaly márciusban a testvére személyi igazolványával akart Németországból Szíriába jutni, két hónappal később pedig már Törökországban fogták el a hatóságok. Akkor unokatestvére papírjait használta.
A másik támadót még nem azonosították a francia hatóságok. 
(MTI - Origó - Mandiner - Index - HVG nyomán)