Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Krím félszigeten terrortámadásokat akadályozott meg, amelyeket az ukrán védelmi tárca felderítő főosztálya készített elő - közölte szerdán honlapján az FSZB.
A kommüniké szerint vasárnapra virradóra a krími Armjanszk város közelében diverzáns csoportot észleltek. A terroristák elfogásakor kitört tűzharcban az FSZB egy munkatársa életét vesztette. A helyszínen 20 házi készítésű robbanószerkezetet foglaltak le, amelyek robbanóereje több mint 40 kilogramm trotilénak felelt meg, továbbá lőszereket, különleges gyújtószerkezeteket, gyári taposó- és mágneses aknákat, valamint az ukrán fegyveres erők különleges egységeinél rendszeresített speciális fegyvereket.
Az FSZB szerint sikerült felszámolni az ukrán védelmi minisztérium felderítő főosztályának krími ügynökhálózatát. A terrorcselekményeket előkészítő, elfogott ukrán és orosz állampolgárok, köztük az egyik szervező, az 1977-es születésű Evhen Panov, a kijevi felderítő főosztály munkatársa, beismerő vallomást tettek.
Az orosz biztonsági szolgálat közölte, hogy hétfőre virradóra két újabb ukrán katonai "diverzáns-terrorista" egység áttörését akadályozta meg, más szakszolgálatokkal összefogva. A kísérletet egy "szomszédos állam" területéről vezetett heves tűzzel és ukrán páncélosokkal fedezték. A tűzharcban egy orosz katona életét vesztette.
Az incidensek nyomán az FSZB büntetőeljárást kezdeményezett, valamint további operatív és nyomozati eljárásokat indított.
A diverzánsok leleplezése nyomán a Krímben megerősítették a népes nyaralóhelyek, a kritikus infrastruktúra és az ukrán határ őrizetét. Az FSZB szerint a készülő terrortámadások célja a régió "társadalmi és politikai helyzetének destabilizálása volt a(z orosz) szövetségi és helyi hatalmi szervek megválasztására való felkészülés időszakában".
Oroszországban szeptember 18-án tartják a választásokat. A csupán néhány évtizedig Ukrajnához tartozó félszigetet Moszkva 2014 tavaszán csatolta vissza, a helyi népszavazás eredményére hivatkozva. Az orosz lépést a világ államainak túlnyomó többsége nem ismeri el.
Ukrajna cáfol
Cáfolta az ukrán védelmi minisztérium szerdán, hogy a tárca felderítő főosztálya diverzáns tevékenységet folytatott a Krímben, mint azt előzőleg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) állította.
"Az FSZB ilyen jellegű bejelentései nem minősülnek másnak, mint az Oroszországi Föderáció katonai egységei átcsoportosításának és agresszív tevékenységének igazolására tett próbálkozásoknak" - olvasható a kommünikében.
A közlemény szerint az orosz titkosszolgálatok képviselői ilyen módon próbálják elterelni a Krím lakosságának és a nemzetközi közösségnek a figyelmét arról, hogy a félszigetet katonai támaszponttá alakítják át.
Az ukrán tárca szerint ugyanennyire alaptalan az a vád is, hogy a félszigetet Ukrajna területéről tűz alá vették volna.
"A Krím mindig is ukrán földnek számított, lakói pedig Ukrajna állampolgárai" - közölte a naiv kijevi minisztérium.
Putyin: Ukrajna veszélyes játékba kezdett, a terrort választotta a béke helyett
Ukrajna veszélyes játékba kezdett, a terrort választotta a béke helyett, ezért nincs értelme annak, hogy megtartsák a tervezett tárgyalásokat a kelet-ukrajnai rendezésről - jelentette ki szerdán Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azon közlésére reagálva, amely szerint a Krímben az ukrán katonai hírszerzés terrorakcióit hiúsították meg.
Putyin az FSZB által jelentett diverziós kísérleteket "ostobának" és "bűnösnek" nevezte. Az elnök szerint az akciók megakadályozása során az orosz fegyveres szolgálatok két tagja életét vesztette. Véleménye szerint az ukrán vezetés az ilyen akciók révén a belső gazdasági problémákról próbálta meg elterelni a figyelmet, valamint arról, hogy "folytatja tulajdon népe kirablását".
"Természetesen ilyen feltételek mellett értelmetlen találkozni a normandiai formáció keretei között, különösen Kínában, mert mindezek alapján úgy tűnik, hogy azok az emberek, akik annak idején magukhoz ragadták a hatalmat Kijevben, és továbbra is maguknál tartják azt, a kompromisszumkeresés helyett, ahelyett, hogy keresnék a békés rendezés módját, a terror gyakorlatára tértek át" - fogalmazott az orosz elnök a Szerzs Szargszján örmény elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Kijev korábban azt javasolta, hogy a "normandiai négyek" - Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország - vezetői a G20-csoport szeptember elején tartandó hangcsoui tanácskozása alkalmából tanácskozzanak ismét. Moszkva eredetileg elfogadta az indítványt.
Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak konkrét lépéseket kell tennie "a mai ukrajnai kormány" magatartásának megváltoztatása érdekében, ha érdekelt az ukrajnai kérdés megoldásában, a békés rendezésben.
Szavai szerint Oroszország mindent megtesz avégből, hogy szavatolja az állampolgárok és az infrastruktúra védelmét a krími régióban.
(MTI nyomán)