A francia híradások elhallgatták, hogy a Nizzába látogató miniszterelnököt a tömeg kifütyülte.
Néhány hete brutális terrortámadás történt Nizzában. A franciák nemzeti ünnepüket tartották, amikor egy terrorista teherautóval hajtott az utcán sétáló emberek közé, a támadásban több mint 80 ember vesztette életét.
A szörnyű eset sokkolta az egész világot. A tragédiát követően a francia miniszterelnök ellátogatott a kikötővárosba, ahol a kegyetlen terror áldozataira emlékeztek. A zsidó felesége befolyása alatt álló Manuel Vallst azonban a tömeg kifütyülte.
Zoom
Marseille és környéke, Provence, a Cote d’Azur a Front National, a francia "szélsőjobboldal" erős bástyája, mondta Szűcs Anita Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna Médiaklikk című műsorában.
Hozzátette: pusztán az történt, hogy a szélsőjobboldali (értsd: nemzeti érzelmű - a szerk.) szavazók kinyilvánították nemtetszésüket Hollande elnök szavaival és politikájával kapcsolatban. Az esetről azonban a francia híradások nem számoltak be, sőt, a felvételeket úgy vágták, manipulálták, hogy a botrányos eseményből semmit ne lásson a közönség.
A történtekről egy orosz hírportál francia nyelvű változata számolt be. Az utólagos sajtóhíradások arról szóltak, hogy ezen az eseményen valóban kifütyülték a baloldali francia miniszterelnököt.
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezető elemzője hozzátette: nem ez volt azonban az egyetlen probléma, hanem az, hogy az eredeti eseményről tudósító francia hírforrások ezt a konkrét momentumot – hogy a miniszterelnököt nemtetszéssel fogadták, illetve kifütyülték – kivágták, korrektúrázták, nem mutatták be.
Sőt, a vágatlan felvételeken nem csak egyszerű kifütyülés hallható, a tömeg egyenesen gyilkosnak nevezi Vallst, ugyanis úgy gondolják, hogy a miniszterelnök és kormánya képtelen megvédeni Franciaországot a terrorcselekményektől.
Franciaországban óriási felháborodást okozott az eset. Az ugyanis elképzelhetetlen, hogy az állam beleszóljon a sajtószabadságába, az állam korlátozza a sajtót.
Az eset nem példa nélküli. De Gaulle elnök volt az első, aki elkezdte a beavatkozást a médiába az állam részéről. A 70-es években történt egy erőteljes liberalizáció, de az állam és közmédia közötti feszültség nem szűnt meg, magyarázta Szűcs Anita.
A politikai korrektséggel összefonódó cenzúra újabb példája
Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint az ilyen esetek már bevettek a nyugati sajtóban. Ez egy újabb példája a politikai korrektséggel összefonódó cenzúrának. Tágabb kontextusban mutatja az egész eseménysor azt is, hogy a francia integrációs modell is megbukott Nyugat-Európában.
A hírek elhallgatására vagy manipulálására az elmúlt időszakban is szép számmal volt példa, elég csak a kölni esetre gondolni. A német városban szilveszter éjjelén ezernyi nőt bántalmaztak a bevándorlók, ezt azonban a német rendőrség és a média napokig elhallgatta.
A Franciaországban és az elmúlt hetekben Németországban elkövetett terrorcselekményekből látható, hogy a multikultira, a totális egyenlőségelvűsdire és semlegességkultuszra épülő integrációs modell kudarcot vallott, jelentett ki Szánthó Miklós.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: