Az amerikai Florida államban néhány órával ezelőtt fölrobbant az a Falcon 9 típusú rakéta, amely holnapután juttatta volna Föld körüli pályára az Ámosz 6 izraeli távközlési műholdat. A robbanást előidéző műszaki hibára a rakéta üzemanyaggal való föltöltése közben került sor. Az Ámosz 6 már hozzá volt csatlakoztatva a rakétához, s ezért a műhold is fölrobbant. A Cape Canaveral indítóállomás környékén egymásután több robbanásról is beszámoltak a környéken lakók. Személyi sérülésről eddig nem érkezett jelentés – írja a Válláh!Hádásot hírportál.
Zoom
Füst- és lángoszlop Cape Canaveral-ben (fotó: EPA)
Az első jelentések szerint a floridai Cape Canaveral indítóállomás környékéről magyar idő szerint késő délután több robbanás is hallatszott, s megremegtek a közelben álló épületek. Holnaputánra, szeptember 3-ra tervezték az Ámosz 6 nevű izraeli távközlésű műhold indítását, ám a Falcon 9-es típusú rakéta üzemanyaggal való föltöltése folyamán robbanások történtek, amelyek következtében a rakétához erősített műhold is felrobbant. A beszámolók szerint az indítóállomásról sűrű, fekete füstoszlop szállt föl. A jelentések nem szólnak személyi sérülésről, ám a robbanások után több mentőalakulat is érkezett a helyszínre.
Zoom
Az Ámosz 6 távközlési műhold és rakétájának fölrobbanása (fotó: EPA)
Prof. Jichák Ben Jiszráél, az Izraeli Űrkutatási Ügynökség elnöke a robbanás után elmondta: „Izraelben nem emlékeznek ehhez hasonló, egészen rendkívüli balesetre a rakétaindítás terén. A mai súlyos történés nagyban befolyásolja majd az izraeli műholdas távközlés ágazatát”, jelentette ki Ben Jiszráél a Válláh!Hádásot kérdésére válaszolva. Marc Zuckerberg, a Facebook megalapítója éppen Kenyában tárgyalt az ottani kormány képviselőivel, amikor elérkezett hozzá az Ámosz 6 fölrobbanásáról szóló hír. Zuckerberg az izraeli Ámosz 6 műhold segítségével tizennégy afrikai országba szerette volna eljuttatni az internetkapcsolatot.
Zoom
Marc Zuckerberg Kenyában tárgyal (fotó: Fb)
Az Israel Defense nevű katonapolitikai hírportál tegnap még örömteli várakozással tekintett az esemény elé: szeptember 3-án Izrael fellövi a világűrbe az általa eddig gyártott legkorszerűbb és legnagyobb, Ámosz 6 nevű távközlési műholdat, írta az izraeli portál, elárulván azt is, hogy az Ámosz 6 az elavulttá vált Ámosz 2 műholdat váltotta volna föl, s az előállítási költsége pedig mintegy 195 millió dollár volt. A holnaputáni indításra beütemezett izraeli Ámosz 6 úgynevezett hasznos súlya a többi között tartalmazza az afrikai kontinens számára internetkapcsolatot biztosító, igen kifejlesztett, úgynevezett Ka-frekvenciát is. A műholdat 2012-ben kezdte kifejleszteni az Izraeli Légi Ipari Vállalat.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: Az Elon Musk dél-afrikai születésű vállalkozó alapította Space X amerikai űrkutatási vállalat kifejlesztette Falcon 9-es indítórakéta mintegy fél nappal ezelőtt már az indítóállványra volt helyezve, amikor az üzemanyaggal történt föltöltése közben bekövetkezett a robbanás, majd az azt követő további robbanások a floridai Cape Canaveral indítóállomáson. A rakétatestre már rászerelt Ámosz 9 izraeli műhold a robbanás következtében a rakétával együtt teljesen megsemmisült - írja az Israel Defense katonapolitikai hírportál.

A Falcon 9 rakéta a Space X gyártótelepén (fotó: Reuters)
Egyelőre részleteket nem tudunk a rakétarobbanást kiváltó okokról, ám Elon Musk, a Space X nevű indító-rakétagyártó amerikai űrkutatási vállalat ügyvezető igazgatója, vállalkozó alapítója annyit elárult, hogy a balesetet a rakéta felső folyékonyoxigén-tartályában keletkezett rendellenesség idézhette elő. Magyar idő szerint az éjszakai órákban a tűzoltó egységek még nem teljesen lettek úrrá a robbanás következtében a Cape Canaveral indítóállomások keletkezett tüzeken.
Amint fentebb említettük: az Ámosz 9 izraeli távközlési műhold volt a zsidó állam által eddig kifejlesztett legkorszerűbb és legnagyobb ilyen műhold, amelynek előállítási költsége mintegy 195 millió dollárra rúg. A műholdat szeptember 3-án kívánták Föld körüli pályára juttatni, s az Izraeli Űrügynökség a visszaszámlálás nyomon követésére a világhálón már külön elérési lehetőséget (linket) is biztosított.
H. J. - Kuruc.info