Bár az osztrák menedékjogot kérvényező bevándorlók száma meglehetősen lecsökkent 2016-ban, meglendült az Ausztriában letelepedni vágyó, ám bűnlajstrommal rendelkező migránsok száma - derült ki az osztrák belügyminisztérium legújabb jelentéséből.
2016 első felében összesen 11 158 menedékkérőt vádoltak meg bűncselekménnyel Ausztriában. Ez óriási mértékű növekedést jelent, hiszen a tavalyi 15 236-os számadat az egész évre vonatkozott – hozta nyilvánosságra az osztrák Krone a legfrissebb belügyminisztériumi statisztikára hivatkozva.
A törvénysértések között a leggyakorabbi bűncselekmények kábítószerhez köthetők. 3228 migránst vádoltak meg kábítószer fogyasztásával vagy értékesítésével, a lista második helyén a garázdaság szerepel 2481 feljegyzett gyanúsítottal, ezen kívül 628 bevándorlót vádoltak meg fenyegetéssel, 311-et pedig veredéssel.
Zoom
Jár a köszönet a kerítés előtti Ausztriának
Míg a sajtó a szexuális eredetű bűncselekményekkel van elfoglalva, a statisztika “csak” 66 szexuális erőszak bejelentéséről tud, 105 esetben pedig szexuális zaklatással vádoltak migránsokat.
Összesen 13 bevándorlóról feltételezik, hogy terrorsejt tagjai, és közülük is csak két személyt vádoltak terrorizmusra való felbujtással vagy terrortevékenység támogatásával.
Az elkövetők ötöde (2318 migráns) Afganisztánból érkezett, Algériából 1831, Marokkóból 1271, Nigériából 1265, Szíriából 675, Irakból pedig 560.
A gyanúsítottak túlnyomó része fiatalkorú, a 14-17 éves tinédzserek okozzák a legtöbb problémát. Kiskorúak is szerepelnek a listán, 24 kilenc éves gyerek és több mint száz 10-13 éves fiatal is a bűnözők közé tartozik. (Ezeket az életkori adatokat nem lehet komolyan venni, nevetséges hazudozásokkal etetik az európai hatóságokat - a szerk.)
Az elkövetkőkre egyre szigorúbb büntetések várnak. Vasárnap három osztrák nő vált négy afgán fiatal bevándorló áldozatává egy borfesztiválon, a többnyire húsz év alattinak tartott "fiúkat"  azonnal őrizetbe vették szexuális zaklatás vádjával, a fesztiválnak otthont adó Wels városának polgármestere pedig kijelentette: az elkövetők nem számíthatnak kegyelemre, elkezdődött a zéró tolerancia korszaka.
A migránsok hosszú távon is hasonló válaszlépésekre számíthatnak, főleg azóta, hogy a 8 milliós ország október 2-i megismételt népszavazásának befutója nem más, mint a jobboldali, sáskajárás-ellenes Norbert Hofer.
Frissítés: Szükségállapottal készülnének az észvesztő helyzetre
Ausztriában elkészült a szükségállapotról szóló rendelettervezet szövege, eszerint amennyiben az országban életbe lép a szükségállapot, már az osztrák határon visszautasíthatják a menedékkérőket.
A szöveget az APA osztrák hírügynökség közölte kedden este.
A tervezet felsorolja azon okokat, amely miatt az országban veszélybe kerülhet a közrend és a belső biztonság. "A menedékkérők nagy száma hatalmas kihívást jelent az általános biztonsági helyzetre nézve" - idézte az osztrák hírügynökség a dokumentum szövegét.
A tervezet bemutat számos bűnügyi statisztikát, amely szerint növekedtek a menekültek által elkövetett bűncselekmények. Eszerint a tavalyi évben nőtt a lopások, a kábítószerrel való visszaélések, az erőszakos cselekmények és a gyilkosságok száma is. A szöveg szerint gyakoribbá válhat a börtönökben a radikalizálódás, kapacitás hiányában a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének támogatása sem lehetséges.
Zoom
Nehezen kezelhetőek a jövevények
A menekültek nagy száma nagy kihívás elé állítja a hatóságokat is, amelyek emberi erőforrás hiányában "nem tudják fenntartani a menekültügyi eljárások színvonalát" - áll a tervezetben.
Arról is szó esik, hogy nagyobb befogadóközpontokban gyakrabban fordulhat elő etnikai, kulturális és szociális konfliktus.
A tervezet kitér arra is, hogy menedékkérők magas száma a munkanélküliségi ráta stagnálásához vezethet, továbbá az egészségügyi ellátórendszer is túlterheltté válhat.
Az államháztartásra "rendkívül nagy teher hárul majd", az előrejelzések szerint a menekültáradat miatt mintegy kétmilliárd eurós többletkiadással lehet számolni. A tervezet nemzetközi jelentésekre hivatkozva arról ír, hogy Európába, így Ausztriába is ismét sokan érkezhetnek.
A szövegben az is olvasható, hogy a rendelet akkor lépne életbe, ha az idei évre meghatározott kvótánál, 37 500-nál több menekültügyi eljárás indulna meg Ausztriában. A közrend és a belső biztonság fenntartásának érdekében ellenőrizhetnék a határokat, nem lehetne menedékkérelmet benyújtani a határon, valamint az embereket visszatoloncolnák az első biztonságos szomszédos országba.
A szükségállapot hat hónapig lenne érvényben, és háromszor hosszabbítható meg.
A tervezet szövegében változtatások még előfordulhatnak. A jóváhagyási folyamat szerdán indul el, és négy héten át tart, ezt követően a kormány, majd pedig a parlament úgynevezett főbizottsága elé kerül.
Az osztrák parlament április végén fogadta el a menekültügyi törvény szigorítását, amelynek értelmében a kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén. Már akkor jelezték azt is, hogy a szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál vissza lehetne utasítani, és ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.
(Híradó - MTI nyomán)