Ninel Peia szociáldemokrata képviselő szerdán úgy nyilatkozott, számos kiegészítő javaslata van az általa előterjesztett "hős anyák" törvénytervezethez, többek közt az, hogy vezessék be a "hős apák" fogalmát is, amellyel azokat az apákat illetnék, akik egyedül nevelik három vagy még több gyermeküket.
A szenátus hétfőn fogadta el hallgatólagosan azt a törvényjavaslatot, amely élethosszig tartó havi járadékot biztosítana minden nő számára, aki legalább három gyereket hozott a világra és nevelt fel. Az öt- vagy még több gyermekes anyák, a javaslat értelmében, a járadék mellett megkapnák a "Hős Anya" kitüntetést is.
Zoom
Szebb korokban is kitüntették az édesanyákat - a német anyakereszt bronz, ezüst és arany fokozatát 4-5, 6-7, illetve 8 vagy annál több gyermek világra hozatala után lehetett kiérdemelni
A Ninel Peia szociáldemokrata képviselő által kidolgozott tervezet értelmében a háromgyerekes anyák az országos nettó átlagbér 30%-át, a négygyermekes anyák a 40%-át, az öt- vagy többgyermekes anyák pedig az 50%-át kapnák havonta. A járadék nem függne attól, hogy az illetőnek milyen más kereseti forrása van, és adómentes lenne.
Ninel Peia azt mondta, amennyiben a döntő fórumként szavazó képviselőház elfogadja a törvénytervezetet, ehhez a kiegészítő javaslatokat ő maga fogja beterjeszteni, a lakosságtól érkezett vélemények alapján. Az egyik kiegészítő javaslat szerint a három vagy még több gyermeket egyedül nevelő apák ugyanilyen összegű járadékot kapnának, oklevélben viszont csak az anyák részesülnének. A másik javaslat értelmében megvonnák a járadékot azoktól a szülőktől, akik nem iskoláztatják gyermekeiket.
"Azt hiszem, hibás azzal az érvvel kritizálni a törvénytervezetet, hogy emiatt a romák nagyon el fognak szaporodni, mert ők így is, úgy is sok gyermeket nemzenek" — jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek Ninel Peia képviselő.
(Agerpres)