Ezrek tüntettek szombaton a dél-koreai fővárosban, Szöulban Pak Gun Hje államfő lemondását követelve.
A 64 éves elnöknőt azzal vádolják, hogy megengedte egy régi barátnőjének, korábbi mentora lányának a kormány politikájába való beleszólást anélkül, hogy az köztisztséget viselt volna.
A tüntetések szervezői szerint mintegy 20 ezer ember vonult utcára, míg a rendőrség 9000 résztvevőről számolt be.
A tüntetők az elnöknő lemondását követelő transzparenseket vittek magukkal és hasonló tartalmú jelszavakat skandáltak. Végigvonultak Szöul belvárosán az elnöki palota felé, de nem jutottak el addig, mert az utat a rohamrendőrség állta el.
Dél-Korea első női elnökének népszerűsége az utóbbi időben mélypontra süllyedt, miután fény derült arra, hogy régi bizalmasa, Cshö Szun Szir állítólag a vele ápolt évtizedes barátságát kihasználva bírt rá cégeket arra, hogy több tízmillió dolláros támogatást nyújtsanak két nonprofit alapítvány létrehozásához. Paknak egy másik korrupciós botrány is fejfájást okoz, amelyben egyik magas rangú tanácsadója érintett. Legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az államfő népszerűsége 20 százalék alá süllyedt.
Zoom
Végül is, ha ilyen mesterei voltak...
Egy korábbi televíziós beszédében Pak beismerte, hogy Cshö segítette őt a beszédírásban és a fontosabb pr-kérdésekben a 2012. évi elnökválasztási kampányában, majd 2013-ban, a beiktatása után. Szavai szerint azonban már nem veszi igénybe segítségét, bár azt nem mondta, hogy mióta nem.
Az államfő hivatali ideje 2018 februárjában jár le.
(MTI)