Németország egy havi 500 fős menedékkérő-befogadási létszámkeretet nyitott meg Görögországnak és Olaszországnak - írta Thomas de Maiziere belügyminiszter szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőknek egy levélben, amelyet kedden ismertetett a német sajtó.

Németország olyan országok menedékkérő állampolgárait veszi át, amelyek esetében az elfogadott menedékjogi kérelmek aránya uniós átlagban eléri a 75 százalékot. Első lépésként elvégzik a menedékkérők biztonsági ellenőrzését, ez a vizsgálat a vízumkiadási eljárás keretében végzett biztonsági átvilágításhoz hasonló – idézett a levélből a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor közszolgálati médiatársaság.
A tervek szerint a menedékkérőket charterjáratokkal szállítják Németországba. Az áthelyezés költségeit a beutazásig Görögország, illetve Olaszország fedezi. Az átvett menedékkérők az első három napot a bajorországi Erdingben működő központi befogadóállomáson töltik, majd szétosztják őket a tartományok között. A havi 500 fős befogadási programot szeptemberben indították el, az első csoportok érkezése november közepétől várható.
A program alapja a 160 ezer menedékkérő európai uniós tagországok közötti szétosztásáról hozott – Magyarország és Szlovákia által az Európai Bíróságon megtámadott – közösségi döntés, amelynek értelmében 27 ezer embert kell áthelyezni Németországba 2017 szeptemberéig.
Johannes Singhammer, a Bundestag egyik alelnöke, a bajor CSU-s képviselője a BR beszámolója szerint aggodalommal szemléli a belügyminisztérium kezdeményezését. A havi 500 fő befogadásával Németország ismét “aránytalanul nagy részt vállal a menekültválság leküzdéséből, miközben más tagországok láthatóan nem teljesítik kötelezettségüket” – mondta a politikus.
A 160 ezer menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmust 2015 szeptemberében fogadták el az uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsában az Európai Bizottság javaslatára. A bizottság legutóbbi, október 27-i összesítése szerint bő egy év alatt mindössze 5651 embert helyeztek át; 4455-öt Görögországból, 1196-ot pedig Olaszországból.
Németország a brüsszeli kimutatás szerint 195 menedékkérőt fogadott be Görögországból, és 20-at Olaszországból. A 25 érintett tagország közül 4 – Ausztria, Dánia, Lengyelország és Magyarország – nem fogadott be menedékkérőket a mechanizmus keretében, további 12 tagállam pedig 100-nál is kevesebb menedékkérőt vett át Görögországtól, illetve Olaszországtól.
(MTI nyomán)