Alaposan meg akarja erősíteni az osztrák hadsereget Hans Peter Doskozil védelmi miniszter.
„A terrorizmus megérkezett Európába. És azt sem tudjuk pontosan, hogy az illegális menekültek közül hányan maradnak megbújva Ausztriában” – érvel Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter azért, hogy a hadsereget be kell vonni belföldi rendvédelmi feladatok teljesítésébe, mert a rendőrség egyedül nem képes a feladat ellátására. Ez óriási változás az utóbbi évekhez képest, amikor a katonaság tevékenységét szűkre szabták: határvédelemre és katasztrófaelhárításra. Szolgálat a Golán-fennsíkon, unatkozás az őrvidéki határon, mentés árvizek, földcsuszamlások idején. A komoly fegyverkezés a szomszédos országokra és a NATO-ra maradt, a semleges Ausztria – mint az EU-nak a hadseregre legkevesebbet költő tagja – inkább gazdagodott. De a pár hónapja hivatalában lévő védelmi miniszter tele van ambíciókkal, és segíti a „fokozódó nemzetközi helyzet”.
Zoom
Hans Peter Doskozil
A 46 éves, jogi végzettségű, szociáldemokrata Doskozil az elődeivel ellentétben fegyveres testülettől jött, karrierje a rendőrségnél vett lendületet. Miniszterségének első pillanatától héjaszerepet vállalt, s néppárti kollégáival, mindenekelőtt Wolfgang Sobotka belügyminiszterrel és Sebastian Kurzcal, a külügyi tárca vezetőjével együtt az osztrák hadsereg feltámasztásán, feladatainak kiszélesítésén fáradozik. Jó kapcsolatuknak köszönhető, hogy megalakult a hattagú biztonsági kabinet, aminek rajtuk kívül tagja a kancellár, az alkancellár és az egészségügyi miniszter. Elérték azt is, hogy a kancellár csak első az egyenlők között, nincs joga a testület döntéseit felülbírálni.
Doskozil alig pár hónapja volt csak miniszter, amikor már programot hirdetett a biztonság megerősítésére. Saját tárcájához vonta 190 kiemelt bécsi épület, köztük a külföldi követségek, valamint a vízművek és az áramszolgáltatók védelmét. „A rendőrségnek a jogosultsága megvan, de a felszereltsége hiányzik, a katonaságnál viszont fordított a helyzet” – érvelt, és a hadsereghez soroltatta a polgári repülőgépek honi védelmét is. Majd jogszabályban is alátámasztotta a katonák határszolgálatát Őrvidéken és Alsó-Ausztriában. Ahhoz viszont már külső segítségre van szüksége, hogy a hadsereghez tartozó titkosszolgálatokat – köztük a nagy becsben tartott elhárítást – a felügyelete alatt összevonják a rendőrségi titkosszolgálattal. A kancellári hivatal dolgozik a parlament elé kerülő, az alkotmány változtatását igénylő törvényjavaslaton.
Zoom
Korszerűsítés vár a Black Hawk helikopterekre
Az elszánt Doskozil kiharcolta a pénzügyminiszternél, hogy tárcájának kiadásait 2020-ig összesen 1,3 milliárd, más verziók szerint 1,7 milliárd euróval növelheti. A pénzből 1,2 milliárd eurót fegyverkezésre, a többit a katonák fizetésének emelésére, a leromlott katonai építmények, kaszárnyák feljavítására költhetik. Már az idén a GDP 0,66 százalékára (2,32 milliárd euróra) emelkednek a katonai kiadások a tavalyi 0,55 százalékról. Az év végéig 7 Pandur típusú páncélozott csapatszállító, 32 Hägglund lánctalpas harcjármű, 40 páncélautó és 38 darab katonai quad érkezik a laktanyákba. A teherautókkal, terepjárókkal és szimulációs rendszerekkel együtt a beszerzés összértéke 265 millió euró. A korszerűsítés később a Hercules katonai szállító repülőgépekre és a Black Hawk helikopterekre is kiterjed, de keresik a kiszolgált Alouette III és az OH59 Kiowa helikopterek utódját is.
A létszámfejlesztési program keretében évente 8–10 pilóta és legalább 20 orvos kerül majd a hadsereg kötelékébe, s az egyenruhások körében 10–15 százalékra emelik a nők arányát. A határvédő, gyorsan mozgósítható egység létszámát a következő négy évben a jelenlegi 2200-ról 6000 főre növelik. A védelmi tárca kitart a – 2013-ban népszavazással is megerősített – sorkatonaság mellett, és igyekszik visszafogni a polgári szolgálatosok számát. Meg akarja teremteni ugyanakkor a profi hadsereg alapjait, és ezért a következő négy évben 3800 hivatásos katona szerződtetésével számol.
Zoom
A Pandur csapatszállító osztrák konstrukció
Az új osztrák katonai vezetés egyszerűsítette, decentralizálta a hadsereg szerkezetét, négy nagy egységet alakított ki, köztük a Grazból vezényelt szárazföldi és a salzburgi központú légvédelmi parancsnokságot. Ezzel egy időben bejelentették, hogy megválnak a védelmi minisztériumban dolgozók 15 százalékától. Újdonság, hogy mind a kilenc osztrák tartomány külön vadászzászlóaljat kap majd, egyenként 300–500 fővel. Ha Ausztria erősíti együttműködését a NATO-val, érdeklődik az EU katonai ambíciói iránt, az osztrák katonákat külföldre vezénylik, akkor mindinkább kétséges, hogy létezik-e még az osztrák köztársaság alapjául szolgáló katonai semlegesség – vetették fel Doskozilnak. Aki szerint a semlegesség továbbra is érvényben marad, csak éppen Ausztria érdekei szerint kell meghatározni. Azaz az osztrák és az európai határok védelmére kell összpontosítani.
(HVG nyomán)