A szavazóhelyiségből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint a választójoggal rendelkezők 60 százaléka a sorkötelesség fenntartására szavazott a vasárnap megrendezett népszavazáson.
Ugyanezt az eredményt mutatják a hivatalos részeredmények is a szavazatok 55 százalékának feldolgozása után. Az előzetes adatok szerint a részvételi arány a vártnál magasabb, 49-50 százalékos volt.
Korábban írtuk: A sorkötelezettségről tartanak ma népszavazást Ausztriában
Megkezdődött a sorkatonai szolgálat eltörléséről rendezett népszavazás vasárnap Ausztriában.
Mintegy 6,3 millió választópolgár nyilváníthat véleményt arról, hogy maradjon-e a sorkötelezettség és a polgári szolgálat, vagy pedig hivatásos hadsereg és "önkéntes szociális év" váltsa fel ezeket. A népszavazáson való részvétel alsó korhatára 16 év.
A sorkötelezettség eltörlése először 2010 októberében, a bécsi önkormányzati választások előtt merült fel az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egyik befolyásos politikusának, Michael Hduplnak a javaslataként. A népszavazást azért írták ki, mert a kormánykoalíció két pártja - az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) - két év alatt sem tudott megegyezni egymással.
(MTI)