Egy nyugat-berlini karácsonyi vásárba belehajtott egy kamion. A merényletnek 9 halottja és legalább 50 sebesültje van. Újabb terrortámadás történt, frissítések a cikk alján.
Zoom
Nyugat-Berlinben, egy békés karácsonyi vásárra kilátogató emberek közé hajtott eddig ismeretlen okokból egy teherautó. Szemtanúk szerint többen a jármű alá kerültek. Sokan eszméletlenül fekszenek a földön.
A jármű több bódén is áthajtott és legalább három emberen is keresztülment. A rendőrségi szóvivő szerint egy ember meghalt, 10-en megsérültek. A Berliner Morgenpost szerint többen meghaltak és körülbelül 50-en megsebesültek.
Napok óta tudható volt, hogy támadás lesz a berlini vásáron. Azt egyelőre nem tudni, hogy baleset vagy támadás történt, de a szemtanúk szerint fékezés nélkül rohant bele a tömegbe a kamion.
Zoom
A Berliner Zeitung szerint lengyel fuvarozási vállalaté a kamion, ami a Budapester Straßeről hajtott ki
A CNN-nek nyilatkozó szemtanú szerint a teherautó 60 km/órás sebességgel hajtott a tömegbe. A sofőr kiugrott a kamionból és elrohant.
Frissítés: A jelenlegi információk szerint merénylet történt
A Bild értesülései szerint két ember meghalt, legalább ötven megsérült, amikor egy teherautó rontott egy karácsonyi vásár standjai közé a nyugat-berlini Breitscheidplatzon.
A főváros nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál lévő vásárba rohant bele egy teherautó. A jelenlegi információk szerint merénylet történt.
A rendőrség evakuálta és lezárta a vásárt, valamint a sérültek rokonai számára jól elkülönített helyet határolt el.
A helyszínen kaotikus a helyzet, pánik alakult ki – mondta az M1 berlini tudósítója.
A merénylő elmenekült, a hatóságok nagy erőkkel keresik.
2. frissítés: Legalább kilenc halott és több mint 50 sebesült
Berlin Charlottenburg nevű városrészében nem sokkal ezelőtt egy LKW teherautó a vásárló tömegbe rontott a Vilmos Császár-emléktemplom tövében. A Spiegel online értesülése szerint a teherautó nagy sebességgel hajtott ki a Budapester Straßeről, s fékezés nélkül fölhajtott a zsúfolt gyalogos járdára, ahol több tucat embert elütött.
A Spiegel online szerint a berlini terrortámadásnak eddig legalább kilenc halottja és több mint 50 sebesültje van.
A rendőrségi csiripelés is megerősítette a 9 halottat:
A német főváros rendőrségének egy szóvivője a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy valószínűleg terrortámadás történt.
Zoom
H. J. - Kuruc.info
3. frissítés: Az M1 értesülései szerint a berlini rendőrség őrizetbe vett egy embert. A teherautóban pedig egy halottat találtak.
A Die Welt című lap úgy tudja, hogy a hatóságokhoz az utóbbi napokban több értesülés eljutott egy berlini karácsonyi vásár ellen készülő támadásról.
4. frissítés: Elkapták az elkövetőt, a TASZSZ szerint lengyel állampolgár
A merénylet után a teherautó sofőrje elmenekült a helyszínről, de rendőrségi források szerint elfogták már. A TASZSZ orosz hírügynökség berlini hatósági forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy lengyel állampolgár volt az a feltételezett sofőr, aki(nek) teherautójával belehajtott(ak) egy berlini karácsonyi vásárba.
A sofőr mellett ülő személy életét vesztette. Halálának oka egyelőre ismeretlen.
Drámai a helyzet
A német főváros kormányzó polgármestere drámai helyzetről beszélt. A rendőrség arra szólította fel a berlinieket, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne terjesszenek híreszteléseket. (Nehogy alaptalanul bántsák Mutti meghívottjait - a szerk.)
A németországi kormány szóvivője szerint Angela Merkel kancellárt azonnal tájékoztatták a történtekről.
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóreferense az M1-en elmondta: a hatóságok a halálos áldozatok és a sérültek állampolgárságával kapcsolatban még nem tudnak tájékoztatást adni.
A Facebook közben bekapcsolta a Safety Check funkcióját, amelyen a Berlinben tartózkodók tudják jelezni ismerőseiknek, hogy jól vannak.
5. frissítés: Egyelőre bizonytalan, ki ült pontosan a volán mögött
Az M1 berlini tudósítója, Volf-Nagy Tünde értesülései szerint a lengyel rendszámú kamion egy lengyel vállalkozás tulajdonában áll, ám annak diszpécsere délután 4 óra óta már képtelen volt elérni a jármű sofőrjét, illetve az anyósülésen helyet foglaló utast. Információ alapján egyelőre bizonytalan, ki ült pontosan a volán mögött.
6. frissítés: Ellophatták a kamiont
Eközben egy gdanski szállítmányozási vállalkozó, Ariel Zurawszki a lengyel TVN24-nek nyilatkozva azt mondta, hogy fényképek alapján felismerte a teherautóját. Hozzátette, nem hiszi, hogy az alkalmazásában lévő teherautósofőrnek köze lenne a berlini tragédiához. Szerinte a teherautót ellophatták.
“Ez nem az én gépkocsivezetőm. Ő ezt nem tehette” – mondta a vállalkozó. Kifejtette, hogy mintegy 130 kilós férfiről van szó, és egy ilyen tömegű ember aligha oldhat kereket a tömegben gázolás után. A vállalkozó utoljára hétfőn délben beszélt a teherautósofőrrel, aki Olaszországból szállított árut Berlinbe. A német fővárosban kellett maradnia, mert a teherautó kirakodását kedd reggelre halasztották.
Zurawszki azt mondta, hogy a német rendőrség már kapcsolatba lépett vele.
Lehet színezni az Eiffel-tornyot
Francois Hollande francia államfő közleményben jelezte, hogy a “franciák osztják a németek gyászát ebben a tragédiában, amely egész Európát sújtja” – olvasható az Elysée-palota közleményében. A francia elnök “együttérzését fejezi ki Angela Merkel német kancellárnak, a német népnek és a családoknak”.
Ha bárki érdeklődni szeretne ismerőse, rokona után, vagy információval rendelkezik, Magyarország berlini nagykövetségén teheti meg. Az ügyeleti telefonszám: 0049-172-3233-930
7. frissítés: Trump: ezeket a terroristákat el kell törölni a föld színéről
Donald Trump megválasztott amerikai elnök elítélte és "szörnyű terrorcselekménynek" nevezte a berlini karácsonyi vásáron történt gázolást, jóllehet a német hatóságok hivatalosan még nem minősítették terrortámadásnak az esetet.
"Szíveink és imáink a szörnyű berlini terrortámadás áldozatainak hozzátartozóival vannak. Az ártatlan békés polgárokat az utcán ölték meg karácsonyi ünnepi készülődés idején" - olvasható Trump átmeneti stábja által hétfőn kiadott közleményben.
"Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és más iszlám terrorcsoportok nemzetközi dzsihádjukban (szent háborújukban) mindig gyilkolják a keresztényeket otthonukban, és ott, ahol imádkoznak. Ezeket a terroristákat, regionális és globális hálózataikat el kell törölni a föld színéről. Ezzel fogunk foglalkozni a szabadságot szerető partnereinkkel" - közölte a megválasztott amerikai elnök.
Trump a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a hétfőn történt három incidens - a berlini gázolást, a zürichi lövöldözést és Andrej Karimov ankarai orosz nagykövet meggyilkolása - arra utal, hogy súlyosbodik a helyzet.
A civilizált világnak el kell kezdenie másképp gondolkodnia - írta.
8. (keddi) frissítés: pakisztáni vagy afganisztáni
A BBC közölte kedd reggel, hogy a rendőrség terrortámadásként kezeli az ügyet. A város összes karácsonyi vásárát kiürítették. A Siegessäule, a Győzelmi oszlop közelében letartóztattak egy embert – közölte a berlini rendőrség. A kihallgatása folyamatban van. A sofőr mellett ülő személy a rendőrök tájékoztatása szerint életét vesztette. A polgármester közölte: már ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. A térségben a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el.
Zoom
Zoom
A közösségi portálokon egyből tömegével jelentek meg Angela Merkel „willkommenkultúráját” kritizáló kiírások. Nagyon sokan együtt emlegetik a mostani berlini támadást, a zürichi lövöldözést és az ankarai orosz nagykövet meggyilkolását.
Zoom
Zoom
A Berliner Zeitung hatósági forrásokra hivatkozva közölte: a merénylő Afganisztánból származik. A Welt azonban azt írja, a sofőr február 16-án érkezett Pakisztánból Németországba. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt.
9. frissítés: a balkáni útvonalon érkezett a "menekült"
A Die Welt jelentése szerint a rendőrség különleges egységei megrohantak kedden reggel egy hangárt a berlini Tempelhof repülőtéren.
A hangár jelenleg menekültszállásként működik. Egyelőre semmi mást nem tudni az akcióról, a rendőrség és az ügyészség még nem kommentálta a hírt – számolt be a Reuters.
Feltehetően a balkáni útvonalon érkezett Németországba a berlini a támadás gyanúsítottja, aki egy menekültszálláson élt a német fővárosban - tudta meg kedden biztonsági körökből a dpa német hírügynökség.
A férfi azonosítása továbbra is nehézkes, mivel több nevet is használt, az eddigi információk alapján Afganisztánból vagy Pakisztánból származik. Az RBB német hírrádió értesülése szerint a gyanúsított pakisztáni, Passaunál lépett be Németország területére tavaly szilveszterkor, és idén február 16-án kért menedékjogot. A dpa értesülései szerint viszont idén februárban érkezett menekültként Németországba, és egy berlini menekültszálláson lakott.
A Die Welt értesülése szerint az elkövető 23 éves, pakisztáni, és Navid "B." név szerepel a papírjain.
A Jobbik közleménye: Határozott megelőző lépések kellenek a terrorizmus ellen
A Jobbik mély megdöbbenéssel értesült a hétfői ankarai, zürichi és berlini merényletekről, őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozói felé, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánunk. A merényletsorozat ismét rávilágít, a magyar és európai hatóságoknak mindent el kell követniük annak érdekében, hogy megelőzzék a terroristák ide érkezését, és meg kell akadályozni azt is, hogy a gazdag terroristák anyagi lehetőséget biztosítsanak terrorszervezetek létrehozására, működtetésére, így a tegnapihoz hasonló tragikus cselekmények elkövetésére.
9. frissítés: nehéz lehetett, de valahogy rájöttek: ez egy terrortámadás volt
Kétségtelen, hogy terrortámadás volt a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett tömeges gázolás - jelentette be kedden Berlinben Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter.
A miniszter tájékoztatóján elmondta, hogy a helyszín közelében őrizetbe vett, valószínűleg pakisztáni származású gyanúsított tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz.
Egyelőre nem jelentkezett terrorszervezet a merénylet elkövetőjeként, így az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sem – mondta Thomas de Maiziere.
A támadásban 12 ember meghalt és 48 ember megsebesült, köztük 18 súlyosan.
Az egyik halálos áldozatot a kamion vezetőfülkéjéből emelték ki, lőfegyverrel végeztek vele, egyelőre nem tudni, hogy mikor. A fegyver nem került elő – mondta a miniszter.
A "demokráciát" kell védeni, nem a németeket muszlim hordától
Michael Müller Berlin polgármestere kedden sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta: egész Berlin, illetve a német főváros barátai is mélyen megrendültek a hétfő esti merénylet miatt.
Úgy fogalmazott: tegnap este a helyszínen ő is sokkot kapott a karácsonyi várás helyszínén, amely a gyász helyszínévé vált.
Hozzátette: komoly szolidaritás volt érezhető, a világ számos más részéről is együttérzésükről biztosították a németeket. A demokráciát mindenképpen védeni kell – hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetet mondott azoknak, akik gyorsan úrrá lettek a helyzeten. Mint mondta, a tűzoltóság, a rendőrség kiváló munkát teljesítettek, ahogyan a kórházak is. A polgármester megköszönte a média munkáját is.
A biztonsági szolgálatok és Berlin tartomány szervei felkészültek arra, hogy egy ilyen nehéz helyzetet kezeljenek, a rendőri jelenlétet jól láthatóvá tesszük, illetve a szilveszteri ünnepségek tekintetében is a biztonsági koncepciót át kell dolgozni - hangsúlyozta Michael Müller.
A polgármester azt is mondta, nem szabad engedni, hogy a terroristák határozzák meg, hogyan gondolkozzunk.
Azt kérte a berliniektől és a turistáktól, hogy ha felvételeket készítettek, bocsássák a rendőrség rendelkezésére azokat, de ne töltsék fel az internetre.
Michael Müller azt is mondta, elrendelték, hogy a hivatalos szerveken fekete zászló kerüljön elhelyezésre.
Agyonlőtték a lengyel sofőrt
Valószínűleg lelőtték annak a kamionnak a lengyel állampolgárságú sofőrjét, amellyel gázolásos merényletet követtek el hétfő este egy karácsonyi vásárban Berlin központjában – mondta kedden a németországi Brandenburg tartomány belügyminisztere.
Karl-Heinz Schröter a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyi tárca vezetőjének telefonkonferenciája után újságíróknak elmondta, hogy a kamion vezetőfülkéjében holtan kiemelt emberrel lőfegyverrel végeztek.
Hangsúlyozta, hogy az illető nem támadó, hanem áldozat, minden bizonnyal a lengyel rendszámú kamion lengyel sofőrje.
Megerősítik a védelmet
A konferencián megállapodtak abban, hogy nem zárják be a mintegy 2500 németországi karácsonyi vásárt, de megerősítik védelmüket, és felülvizsgálják a biztonsági koncepciókat.
Nem halasztják el a berlini belvárosba tervezett hagyományos szilveszteri népünnepélyt sem, amelyen mindig százezrek vesznek részt.
Azonban Berlinben több karácsonyi vásárt a keddi nyitás után rögtön be is zártak, de a szervezők tájékoztatása szerint csak az áldozatok és a hozzátartozók iránti tisztelet miatt, és szerdától ismét a megszokott rendben üzemelnek.
Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter utasítására kedden a gyász jeleként félárbocra engedték a zászlókat országszerte valamennyi állami intézménynél.
Fico: a nyilvánosság alapvetően erőteljesebb intézkedések megtételét fogja elvárni
A berlini karácsonyi vásáron összegyűlt embereket ért támadás Európa kulturális identitása ellen irányult - jelentette ki Robert Fico, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovákia miniszterelnöke kedden Pozsonyban, a szlovák Nemzetbiztonsági Elemző Központ (NBAC) ülése után.
A szlovák kormányfő az NBAC ülése utáni – Robert Kalinák belügyminiszterrel közösen tartott – sajtótájékoztatón rámutatott: tény, hogy a Berlinben történt támadás összefüggésben van az illegális migrációval, mivel az a személy, akit a támadás gyanúsítottjaként hallgatnak ki, az idén érkezett Németországba, ahol menekültstátuszt kapott. Ezzel összefüggésben a szlovák kormányfő annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a történtek változtatnak majd az Európai Unió (EU) országainak a migránsválsággal szembeni eddigi álláspontján.
“Kezd túlcsordulni a pohár (…) a nyilvánosság alapvetően erőteljesebb intézkedések megtételét fogja elvárni” – mondta Robert Fico, aki a berlini támadással kapcsolatban megismételte azt a korábban már többször hangoztatott véleményét is, hogy amíg ő lesz Szlovákia kormányfője, nem engedi, hogy az országban egységes muszlim közösség jöjjön létre.
Robert Kalinák a sajtótájékoztatón bejelentette: amint értesült a berlini támadásról, a szlovák belügyi tárca azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe. Ezek központi eleme, hogy a közterületeken megkétszerezték a rendőrök számát, illetve megerősítették a rendőri jelenlétet az osztrák és a cseh határon. Ezek az intézkedések legalább karácsonyig érvényben maradnak – tette hozzá Robert Kalinák.
"Meg kell állapítanunk, hogy hadiállapotban vagyunk"
Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint a berlini tömeges kamionos gázolás után át kell gondolni és meg kell változtatni a teljes német bevándorlási politikát és biztonságpolitikát.
A bajor kormányfő keddi müncheni nyilatkozatában kiemelte: a politika a berlini merénylet után azzal “tartozik” az áldozatoknak, a hozzátartozóknak, minden érintettnek és az egész lakosságnak, hogy felülvizsgálja és “kiigazítja” a bevándorlási politikát és a biztonságpolitikát.
A tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyi tárca egyeztető testülete, a belügyminiszteri konferencia soros elnöke, Klaus Bouillon Saar-vidék tartományi belügyminiszter a Saarländischer Rundfunk (SR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy a berlini támadás után “meg kell állapítanunk, hogy hadiállapotban vagyunk, akkor is, ha egyesek, akik mindig csak a jót látják, ezt nem akarják észrevenni”.
Kegyetlenül végzett a gyilkos a lengyel kamionsofőrrel
Megerősítette az alkalmazásában álló sofőr halálát az a lengyel szállítmányozási vállalkozó, akinek kamionját a berlini gázolásos merénylethez használták – jelentette a lengyel közszolgálati televízió kedden.
Ariel Zurawski – nyilatkozata szerint – a rendőrségi fénykép alapján azonosította unokatestvérét, akit holtan találtak a hétfő esti berlini ámokfutás után a kamion vezetőfülkéjében. A lengyel állampolgárságú férfit valószínűleg lelőtték. Zurawski azt is elmondta újságíróknak, hogy rokona minden bizonnyal szembeszegült a feltételezett támadóval. „Biztonsággal megállapítható, hogy küzdött” – mondta, hozzátéve, hogy a képen unokatestvére véres és megdagadt arca látható, amelyen szúrt sebek vannak.
„A fotó nagyon drasztikus” – mondta, hozzátéve, hogy először nem is akarta látni. A lengyel sofőr feleségének – aki utoljára hétfő délután három óra körül beszélt férjével – állítólag meg sem mutatták a fényképet.
„Jó sofőr volt, az egyik utolsó jó a munkaerőpiacon” – jegyezte meg Zurawski. A megölt férfi a feleségén kívül egy 17 éves gyereket hagyott hátra. A GPS-adatokból kiderül, hogy a kamionnal hétfőn háromnegyed négy körül kezdett el valaki mozogni. „Úgy tűnt, mintha valaki gyakorolná a jármű vezetését” – magyarázta Zurawski. A kamionnak acélszerkezeteket kellett szállítania, és hétfő délután óta a városban parkolt. A Berlin szívében, a Breitscheidplatzon rendezett karácsonyi vásáron tartózkodók közé hétfő este nyolc óra körül hajtottak vele. A támadásban legalább 12-en vesztették életüket, és mintegy 50-en megsérültek.
(Kuruc.info - MTI - Híradó - 888 - MI - MNO - Origó nyomán)