A német legfelső bíróság kedden jelentette be, hogy nem tiltják be a hazafias pártot.

A német parlament felsőháza, amely az ország tizenhat szövetségi államának kormányát képviseli, 2013-ban döntött arról, hogy betiltaná a Német Nemzeti Demokrata Pártot (NPD). "Ez már a második próbálkozás volt arra, hogy ellehetetlenítsék az antiszemita, rasszista szélsőjobboldali alakulatot, amelynek tevékenysége a politikusok szerint alkotmánysértő, így az állami pénzcsapokat is elzárnák az NPD-től" – írja a The Associated Press hírügynökség.
A betiltás azonban nem jött össze, a karlsruhei német szövetségi legfelső bíróság döntött az ügyben. Márciusban háromnapos meghallgatást tartottak, a szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy az NPD valóban akkora veszélyt jelent-e, hogy be kelljen tiltani. Végül arra hivatkozva hozták meg ítéletüket, hogy az NPD-nek nincs esélye elérni "alkotmányellenes céljait", annyira kicsi erejű politikai alakulat. Németországban (illetve annak nyugati felén) egyébként eddig mindössze két pártot helyeztek törvényen kívül: 1952-ben a Szocialista Birodalom Pártot, 1956-ban pedig a Német Kommunista Pártot.
Az NPD jelentősége sajnos tényleg rendkívül alacsony az országos politikában. Egyetlen képviselőjük ül az Európai Parlamentben, a német parlament alsóházába pedig nem jutottak be, miután nem ugrották meg az ötszázalékos küszöböt, hiszen csupán 1,3 százalékos eredményt értek el. Bő egy évtizedig volt képviselőjük két egykori NDK-s szövetségi törvényhozásban, de tavaly szeptemberben ezen helyeket is elbukták. Legutóbb tavaly év végén kerültek a hírekbe, amikor szilveszterre tervezett kölni migránsellenes tüntetésüket betiltotta a rendőrség. A fokozatos eljelentéktelenedés mögött az Alternatíva Németországért nevű párt felemelkedése állhat, amely régóta támadja Merkelt a bevándorláspolitikája miatt.
A döntéstől függetlenül Heiko Maas igazságügyi miniszter szerint a kereszténydemokrata kormányzat tovább folytatja a harcot a "jobboldali szélsőségesekkel" szemben. A Die Weltnek a miniszter kijelentette, ha be is tiltották volna az NPD-t, az nem jelentené azt, hogy eltűnnek a szélsőjobboldali radikálisok Németországból. Jelenlétüket minden bizonnyal segíti az is, hogy egy esztendeje ismét kiadták – "kritikai kommentárral" ellátva – Adolf Hitler Mein Kampf (Harcom) című manifesztumát, amely azóta hatalmas siker Németországban.
(MNO nyomán)