Ankara részben felfüggesztette az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodást, az intézkedés értelmében Törökország jelenleg nem vesz vissza illegális migránsokat Görögországból – jelentette be szerdán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a 24 TV török televízióban.
Zoom
A török külügyi tárca vezetője egyben a teljes egyezmény felmondásával fenyegetőzött. Úgy fogalmazott, hogy kormánya bármely pillanatban egyoldalúan véget vethet a megállapodásnak.
„Mostantól azt mondhatjuk, hogy nem hajtjuk végre, és kész, vége” – mondta Cavusoglu.
A török külügyminiszter azzal vádolta az uniót, hogy a török állampolgároknak ígért vízumliberalizációt nem valósítja meg.
„A vízummentesség megkerülhetetlen előfeltétel” – hangsúlyozta.
Frissítés: Szijjártó: megbukott a brüsszeli migrációs politika
A félmegoldáson alapuló brüsszeli migrációs politika megbukott - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, reagálva arra, hogy Törökország kilátásba helyezte az EU-val kötött megállapodás felmondását.
A tárcavezető értékelése szerint kizárólag a migrációs "dealre" alapozni Európa biztonságát, közben a törököket bírálni és semmit nem tenni a határvédelem megerősítése érdekében, egy ésszerűtlen és kudarcba fulladt politika. Mint mondta, noha az EU kizárólag erre tett minden tétet, a kezdetektől világosan látszott, hogy a megállapodás hosszú távon nem képes kezelni a tömeges illegális bevándorlás kérdését. Szerinte Brüsszel ezzel nem tett mást, minthogy a török kormány és a török elnök kezébe helyezte Európa biztonságát.
Szijjártó Péter óriási hibának minősítette, hogy a megállapodás megkötése óta az európai vezetők “mintha versenyt hirdettek volna”, hogy ki tudja hangosabban kritizálni, bírálni és támadni a török elnököt, illetve kormányt. “Még ennél is nagyobb hibának tartjuk azt, hogy nem használta ki Európa az átmenetileg nyugalmasabb helyzetet” – emelte ki, kifejtve: egy lépés sem történt a déli határok védelme érdekében, pedig bőven lett volna rá idő és lehetőség. Ha ismét napi több ezer bevándorló jelenik meg a határoknál, az EU pont ugyanúgy nem tudna tenni semmit, ahogy néhány hónapja vagy éve – magyarázta a miniszter.
Szijjártó Péter a jogi és fizikai határzár megerősítésének helyessége mellett érvelt. A második kerítés kiépítését és a jogi megoldásokat – például az idegenrendészet őrizetet – az unió migrációs politikájának törékenységére hivatkozva is fontosnak ítélte.
“Nagy a baj” – vélekedett a tárcavezető, aki egyúttal megkérdőjelezte egyes brüsszeli tisztségviselők alkalmasságát. A külgazdasági és külügyminiszter a holland-török vitát firtató kérdésre azt felelte: Magyarország megértő a problémát illetően, hiszen sok magyar állampolgár él a határainkon túl, akikkel magyar kormányzati tisztségviselők, politikusok kapcsolatot tartanak. “Szokatlannak és sajnálatosnak tartjuk azt, hogy két NATO-szövetséges között ilyen kérdésben ilyen konfliktus tudott létrejönni” – jegyezte meg, hozzátéve: ez a biztonságpolitikai együttműködésre is kihathat.
Szijjártó Péter a holland választást értékelve azt mondta: tiszteletben tartja az eredményt, és gratulál a miniszterelnöknek az első helyhez, továbbá örül a kereszténydemokraták jó szereplésének. Azt kívánta a holland politikai vezetőknek, hogy legyen sikeresek egy stabil kormány megalakításában, hiszen legalább négypárti koalícióra lesz szükség ahhoz, hogy stabil parlamenti többség jöjjön létre.
Faggatták az Európai Bíróság döntéséről is, erre válaszul nonszensznek nevezte, hogy azért ítélnek el egy tagországot, mert betartja az uniós szabályokat. Azokban világosan szerepel – folytatta -, hogy ha valaki illegális bevándorlóként érkezik egy uniós tagországba és ott menekültstátuszért folyamodik, akkor annak az országnak a területén köteles megvárni a procedúra végét. Magyarország az ennek való megfelelés érdekében hozott döntéseket – hangoztatta.
A miniszter egy másik kérdésre azt is kijelentette: az uniónak világosan kellett volna beszélni arról, hogy a migrációs megállapodásnak és a Törökország vízummentességéről szóló terveknek nincs hatásuk egymásra.
2. frissítés: Hofer: végre önállóan kellene megvédeni a schengeni határt
Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökhelyettese elmondta, hogy az egyezséget Törökország megszegte.
Hofer, aki az osztrák parlament alelnöke is, közleményében leszögezte, hogy az “állandó fenyegetések és provokációk” után ez az “Erdogan-rezsim” első olyan konkrét lépése, amely uniós következményeket kíván. Hofer azonnal leállítaná az Ankarának folyósítandó támogatásokat és Törökország uniós csatlakozási tárgyalásait is.
Az FPÖ alelnöke azt is javasolta, hogy az uniónak végre önállóan, az érintett tagállamok támogatásával kellene megvédenie a schengeni határt. Úgy vélte, hogy az EU-nak nem szabadna hagynia, hogy Törökország tovább zsarolja.
"A fejlemények azt bizonyítják, hogy a megállapodások nem vezetnek eredményre"
Alev Korun, az osztrák Zöldek pártjának emberi jogi képviselője szerint a fejlemények azt bizonyítják, hogy a hasonló megállapodások nem vezetnek eredményre. Emlékeztetett: a párt még 2016-ban arra figyelmeztetett, hogy az ilyen egyezményekkel a védelmet keresőket a “hatalompolitika játékszerévé” tehetik. Korun szerint Erdogan mostani fenyegetése jó alkalom lenne, hogy az unió tartós megoldást találjon a menedékkérők helyzetére.
A Team Stronach párt frakcióvezetője, Robert Lugar szerint amennyiben Erdogan egyoldalúan felmondja a megállapodást, úgy végre meg kell valósítani az észak-afrikai menekültközpontok felépítését.
(MTI nyomán)