A Bundestag elnöke szerint a Törökországgal kialakult feszültség ellenére nincs veszélyben az Ankara és az uniós tagállamok között létrejött menekültügyi megállapodás.
Norbert Lammert – aki az európai uniós tagállamok parlamenti elnökeinek találkozójára érkezett az olasz fővárosba – nem lát arra utaló jelet, hogy Törökország pillanatnyilag kevésbé lenne érdekelt a megegyezésben, mint egy évvel ezelőtt.
A tavaly márciusban létrejött megállapodás értelmében az EU minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kér menedéket vagy nem jogosult menekültstátusra. Cserébe az EU minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.
Az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hangsúlyozta, hogy Törökország néhány uniós országgal ellentétben ténylegesen hozzájárul a migrációs probléma megoldásához. “Ezt néhány tagállam meg sem teszi, de közben azon aggodalmaskodik, mi történne, ha Törökország” ennek véget vetne – mondta Lammert. Mindez “szépen illusztrálja” az Európai Unió jelenlegi állapotát – tette hozzá.
(MTI)