Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken úgy döntött, hogy nemzetközi tényfeltáró missziót küld a buddhista többségű Mianmarba az ott élő rohingya muszlim kisebbség ellen a biztonsági erők által elkövetett gyilkosságok, nemierőszak-cselekmények és kínzások kivizsgálására.
A 47 tagállamot tömörítő fórum konszenzussal fogadta el az erről szóló – az Európai Unió által előterjesztett – határozatot, amely az “elkövetők teljes elszámoltathatóságának biztosítására és az áldozatoknak járó igazságszolgáltatásra” szólított fel.
Egy múlt hónapban kiadott ENSZ-jelentés – amely Bangladesbe menekült 220 rohingyával készült interjún alapult – szerzői azt állítják, hogy a mianmari biztonsági erők tömeggyilkosságokat és csoportos erőszakot követtek el rohingyák ellen egy olyan hadjáratkor, amely “nagy valószínűséggel” emberiesség elleni bűncselekménnyel és etnikai tisztogatással ér fel.
A mianmari hadsereg október 9-én indított hadműveletet a Mianmar északnyugati részén található Arakán államban azután, hogy feltételezett helyi iszlamisták kilenc rendőrt megöltek a bangladesi határ közelében. Azóta mintegy 75 ezer rohingya keresett menedéket a szomszédos Bangladesben.
(MTI nyomán)