Szerbiában és Délvidéken vasárnap hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel megkezdődött az elnökválasztás a nyugat-balkáni országban.
A 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár tizenegy jelölt közül választhat.
A közvélemény-kutatások eredményei alapján a legtöbb szavazatra Aleksandar Vucic jelenlegi kormányfő, a kormánypárti koalíció jelöltje számíthat. A valódi kérdés az, hogy meg tudja-e szerezni a voksok több mint felét, és így már az első körben győzni tud-e.
Amennyiben egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a szavazatok ötven százalékánál eggyel több voksot, akkor 15 napon belül meg kell szervezni a második választási kört, amelyben az a két jelölt méreti meg magát, aki a legtöbb szavazatot kapta.
Zoom
Aleksandar Vucicnak (b) minden esélye meg van, hogy Tomislav Nikolic utódja legyen
A felmérések szerint Aleksandar Vucic testhosszal megelőzi a többi jelöltet, azok ugyanis meg sem közelíthetik az 50 százalékos támogatottságot. A második helyre feltételezhetően Sasa Jankovic volt ombudsman, vagy Vuk Jeremic volt külügyminiszter, az ENSZ Közgyűlésének egykori elnöke számíthat. A következő helyre pedig a várakozások szerint Ljubisa Preletacevic Beli kerülhet, aki a szerb politikai rendszer visszásságaira kívánt rámutatni, amikor viccpártja támogatásával beszállt az elnöki székért vívott harcba.
A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatók, a végleges eredményeket pedig az urnazárást követően 96 órán belül közlik.
Szerbia területén összesen 8253 helyen, Koszovóban 90, míg a világ más országaiban 53 helyen lehet szavazni.
Tomislav Nikolic hivatalban lévő köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le, a mostani választást megnyerő jelölt így leghamarabb június elsején teheti le államfői esküjét. Tomislav Nikolic korábban kijelentette: amint letelik elnöki mandátuma, benyújtja nyugdíjaztatási kérelmét, a politikai életből azonban nem vonul ki.
Frissítés: Nem tolonganak a szavazófülkék előtt - egy viccpárt jelöltje biztos győzelmében
A központi választási bizottság (RIK) adatai szerint 14 óráig a választásra jogosultak 29,94 százaléka adta le voksát a szerbiai elnökválasztáson, míg öt évvel ezelőtt ez az arány 32,1 százalékos volt, a jelöltek azonban magas részvételi arányban bíznak.
Az elnökjelöltek szavazatuk leadásakor voksolásra buzdították az embereket, valamint arra, hogy lelkiismeretük szerint döntsenek, és válasszák a legjobb jelöltet.
A választás legnagyobb esélyesének tartott Aleksandar Vucic, a kormánykoalíció jelöltje szavazatának leadásakor kiemelte: reméli, már az első körben győzni tud, de ha a szavazópolgárok máshogy döntenek, akkor a vereséget is el tudja fogadni. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a választással Szerbia biztosítja a stabilitást és a gazdasági reformok folytatását. A felmérések szerint Vucic a voksok 50-56 százalékát szerezheti meg.
A közvélemény-kutatások szerint a második legtöbb szavazatra Sasa Jankovic volt ombudsman számíthat (12-14 százalék), aki voksa leadásakor arról beszélt, hogy támogatói egy új, őszinte politikai mozgalmat hoztak létre. Mint mondta: ez a mozgalom azt tűzte ki célul, hogy az állampolgárok visszakapják méltóságukat, hogy az állami intézményeknek újra legyen értelmük, és a helyükre kerüljenek a dolgok. “Ezután már semmi sem lesz olyan, mint eddig volt” – szögezte le.
Az ellenzék másik legismertebb jelöltje Vuk Jeremic volt külügyminiszter, aki a felmérések szerint a voksok 6-9 százalékát kaphatja. Szerinte a vasárnapi elnökválasztás kiemelten fontos Szerbia jövője szempontjából, hiszen legalább a következő öt év eseményeit meghatározza. Felhívta a figyelmet arra, hogy véleménye szerint a kampányt számos rendellenesség jellemezte.
Hozzáfűzte, abban bízik, magas lesz a részvétel, ezért egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, és két héten belül második fordulót rendeznek, ahol a két legtöbb szavazatot szerző jelölt mérheti össze az erejét.
Vojislav Seselj, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt jelöltje arról beszélt, hogy reményei szerint kellő számú szavazatot szerez ahhoz, hogy a második körben ő mérkőzhessen meg Aleksandar Vuciccsal az elnöki posztért. Seselj várakozásai elég túlzóaknak tűnnek, lévén, hogy a közvélemény-kutatások mindössze 6-8 százalékos támogatottságot vetítettek előre számára.
A választás meglepetése lehet Ljubisa Preletacevic Beli, egy viccpárt jelöltje, aki a voksolást követően is humorosan nyilatkozott az újságíróknak, amikor azt mondta, szerinte már az első körben ő nyer.
Hozzátette: a többi jelöltnek sok szerencsét kíván, de tudja, a legjobb fog győzni, a legjobb pedig ő maga. Annak ellenére, hogy Beli csak viccből jelöltette magát, és mindent megtett annak érdekében, hogy rámutasson a szerbiai politikai élet visszásságaira, a felmérések szerint az összes többi ellenzéki jelöltnél jobban szerepelhet, és akár a második helyet is megszerezheti.
A leköszönő Tomislav Nikolic kijelentette: arra számít, hogy a szavazópolgárok komolyan veszik a Szerbia jövőjéről szóló szavazást, és olyan elnököt választanak, aki folytatja az utóbbi öt évben megkezdett folyamatokat, és nem zárja be azokat a kapukat, amelyek az ő elnöksége idején nyíltak meg.
Vucic-győzelemben reménykedik Pásztor
Pásztor István, a kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke pedig arról beszélt, hogy a leendő köztársasági elnöknek olyan politikát kell képviselnie, amely az ország stabilitását biztosítja. Olyan elnökre van szükség, akinek politikai súlya van, és az európai politikai színtéren is elismerik.
Mint mondta: a "vajdasági" magyarság szempontjából az lenne a fontos, hogy egy “normális politikai időszak alakuljon ki”, amelyben megvalósulhatnak a VMSZ és a Vucic vezette Szerb Haladó Párt koalíciós megállapodásában foglalt pontok, és ezeknek a célkitűzéseknek az elérésében az új köztársasági elnök segítőkésznek és nyitottnak mutatkozik.
Amennyiben az első fordulóban valamelyik jelölt megszerzi a voksok több mint 50 százalékát, akkor nem kell második kört tartani, ellenkező esetben a törvény szerint 15 napon belül meg kell szervezni a második fordulót, amelybe a két legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül be.
Egyes elemzők szerint Aleksandar Vucic számára óriási csapás lenne, ha nem tudna már az első körben győzni, az ellenzék ugyanis a második kört akár Vucic-ellenes népszavazássá is változtathatná.
Frissítés: Befejeződött az elnökválasztás
Befejeződött a szerbiai elnökválasztás, vasárnap este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány 18 óráig a választási bizottság adatai szerint 46,23 százalékos volt, alacsonyabb az öt évvel ezelőttinél.
Az Ipsos közvélemény-kutató mérése szerint 19 óráig a szavazópolgárok 49,7 százaléka adta le voksát.
Az előzetes felmérések arra utaltak, hogy magas, akár 57 százalékos is lehet a részvétel, ám feltételezhetően végül a tényleges részvétel alig haladja majd meg az 50 százalékot. 2012-ben 18 óráig a szavazásra jogosultak 48,24 százaléka adta le voksát, a végleges eredmények szerint pedig a részvétel 57,77 százalékos volt.
A választás nyugodtan, nagyobb rendellenességek nélkül zajlott - jelentette ki a szerbiai közszolgálati televízió esti híradójában Vladimir Dimitrijevic, a választási bizottság elnöke.
A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár tizenegy jelölt közül választhatott, a feltételezések szerint a legtöbb szavazatot Aleksandar Vucic jelenlegi miniszterelnök szerezte meg.
Szerbia 2006-ban vált külön Montenegrótól, azóta a most megválasztott elnök lesz a harmadik államfő. Előbb a demokrata Boris Tadic, majd a haladópárti Tomislav Nikolic töltötte be ezt a posztot.
Az utóbbi 25 évben soha nem történt meg, hogy már az első körben megválasztották volna az elnököt. Amennyiben most már az első fordulóban megszerzi a voksok több mint 50 százalékát valamelyik jelölt, akkor nem kell második kört tartani, ellenkező esetben a törvény szerint 15 napon belül meg kell szervezni a második fordulót, amelybe a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt kerül be.
Az első hivatalos adatokra 22 óra körül lehet számítani, a végleges eredményeket pedig 96 órán belül kell nyilvánosságra hozni.
(MTI nyomán)