A buzijogok helyzetét is szóba hozta a német kancellár, amikor fogadta őt az orosz elnök kedden a Szocsiban található nyári rezidenciáján – derül ki a tudósításokból.
Zoom
Beszédes Putyin arckifejezése...
A BBC összefoglalójában emlékeztetnek: az elmúlt hetekben az orosz médiában több tudósítás jelent meg arról, hogy Csecsenföldön állítólag börtönbe zárnak homokosokat, árammal kínozzák, kábellel verik őket, és más ferde hajlamúak neveit próbálják kicsikarni tőlük. Meg nem erősített hírek szerint a fővárostól, Groznijtól körülbelül 20 kilométerre található Argunnál van egy olyan "koncentrációs táborra hasonlító hely", ahol fogva tartják őket.
A csecsen kormány cáfol.
Angela Merkel a Vlagyimir Putyinnal tartott sajtótájékoztatóján közölte: arra kérte az orosz elnököt, hogy segítsen megvédeni a homokosok "jogait", illetve vesse latba befolyását a csecsenföldi homárok életének könnyebbé tételéért.
Azt nem tudni, mi volt Putyin reakciója, és bizonytalan, hogy az orosz elnök tesz-e bármit is az ügy érdekében, tekintve, hogy Oroszországban is számtalan sérelem éri évek óta a "melegeket, leszbikusokat, biszexuálisokat és transzneműeket" - aggodalmaskodik a téma iránt igencsak érzékeny HVG.