2018. július 20., péntek, Margaréta napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:54 Szlovén kormány: valótlan az Amnesty International állítása, mely szerint nem engedik benyújtani a menedékkérelmet az illegálisoknak17:35 Brexit-tárgyalások: sok mindenben nagy az egyetértés, de az Európai Bizottság szerint tényleg ideje felkészülni arra, hogy kétséges a megállapodás16:58 Trump: az EU és Kína árfolyammanipulációja miatt emelkednek az amerikai kamatlábak16:37 Ismét hatékonyan dolgozott a fideszes parlamenti szavazógép: sorozattörvényhozással zárult a nyári rendkívüli ülésszak16:13 Továbbra is zajlik az élet az LMP háza táján: újra megfúrták Demeter Márta párttagságát, Gémesiék szakítottak a párttal16:01 Nyüzsgés a 14. EMI-táborban - történelmi, politikai előadások és koncertek15:49 A GaBit.hu informatikai webshop júliusi ajánlatai (x)15:38 Mészáros Lőrinc szemét ezúttal kevesebb mint 60 milliárd forinttal szúrták ki, de szerencsére ez még mindig több az előzetes becslésnél15:24 Rossz helyen irtottak szúnyogot az atomerőmű közeléből Gripenek által elhajtott kisrepülőgépek14:51 Hitlerről vagy rosszat, vagy semmit – kizárás fenyegeti az egyoldalú történelemírást kifogásoló svájci politikust14:29 Hollandia és Törökország újra küld egymáshoz nagyköveteket14:05 London sosem fogadná el az Észak-Írország és Íroszág közötti határellenőrzést13:59 A Harcos nyári ajánlata (x)13:46 Népszava: van még Simicska-atombomba letétben - Vona nehezen viselte a szélsőjobboldali jobbikos közeget13:30 Visszatér Belgiumba a leváltott katalán elnök, mert tarthatatlanná vált a spanyolok európai elfogatóparancsa
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A Svéd Demokraták is szavaznának az ország EU-tagságáról

A skandináv állam jelenleg harmadik legnépszerűbb pártja, a szélliberális sajtó által szélsőségesnek kikiáltott Svéd Demokraták egyik képviselője úgy véli, hogy Svédország csak akkor csak akkor tudja megtartani szuverenitását, ha kilép az EU-ból. A tagság ugyanis egyre költségesebbé válik. Számos svéd attól tart, hogy az egyik legnagyobb nettó befizető, az Egyesült Királyság távozása után jórészt nekik kell pótolniuk a költségvetésben jelentkező hiányt.
Idén novemberben lesz 23 éve, hogy az emberek Ausztria és Finnország mellett Svédországban is megszavazták, hogy hazájuk belépjen az Európai Unióba. Az azóta eltelt évek alatt folyamatosan hullámzott a tagság mellett kiállók és az azt ellenzők tábora, de mindig – most is – többségben vannak azok, akik újra így döntenének.
Svédország köztudottan az Európai Unió egyik leggazdagabb állam, így nettó befizető. Ennek ellenére az emberek tisztában vannak azzal, hogy kis, exportfüggő országként sokat nyernek az európai integrációval járó nagy piacnak, és a lebontott kereskedelmi korlátoknak köszönhetően.
Ugyanakkor a szorosabb monetáris együttműködésbe nem akartak bekapcsolódni. Az angol font és a dán korona mellett a svédek is megtartatták saját fizetőeszközüket, a svéd koronát. A svédek általánosságban véve óvatosak, a kivárásra szavaznak általában. A 2008-as gazdasági világválság e tekintetben igazolta is őket. Legalábbis még mindig érezhető a döntés hatása: az emberek ma is jónak tartják, hogy akkor nem vezették be az eurót.
Érdekes jelenség, hogy a közvélemény-kutatások rendre kimutatják: növekszik azok száma akik ismét szeretnék megszavaztatni a népet az EU-tagságról. Tavaly még csak a válaszadók harmada, idén viszont már 10 főből minden 4-ik szeretne egy ilyen irányú referendumot.
Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a helyiek ne támogatnák az Európai Uniót. A svédek 58 százaléka kiáll a bennmaradás mellett. A kérdés egyébként egy kivétellel nem pártpolitikai jellegű a skandináv országban. Egyedül az "idegenellenes" Svéd Demokraták támogatóinak a többsége utasítja el az uniós tagságot.
(Híradó nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready