2018. január 19., péntek, Kenéz napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:58 Semmissé nyilvánítottak egy svájci frank alapú hitelt Szlovéniában - ez az első jogerős ítélet az EU-ban17:10 Több ezer diák tüntet a Kossuth téren17:02 Patakba dobta újszülött gyermekét a pásztói fehér cigány16:29 Átadták az ukránoknak a repülős migránsokat - így jár, aki nem kopogtat illedelmesen16:07 Felfüggesztette a cseh miniszterelnök mentelmi jogát a parlament15:32 Mostantól Mészároséknál szállnak meg a rendőrök14:45 Kiraboltak egy postafiókot Győrben14:30 "EZ VESZÉLYES!" - Már zúdul is ránk a legújabb agyfájdító kormánykampány14:12 Putyin jeges vízben mutatta be, hogy még mindig a régi13:52 Merkelisztán: a muszlim diákok jó része harcolna az iszlám terjesztéséért, a terrorizmussal is rokonszenveznek13:25 A bővítési biztos szerint legkésőbb 2025-re bekövetkezik Szerbia és Montenegró EU-csatlakozása12:54 Videó buktatta le a diáklányok előtt önkielégítő oláh vallástanárt12:35 Lemondott a bíró, elölről kell kezdeni a Hunvald-pert12:05 Fényes nappal rúgtak le a buszról egy 15 éves lányt Budapesten11:55 Russia Insider: Ideje ejteni a zsidó tabut
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A Svéd Demokraták is szavaznának az ország EU-tagságáról

A skandináv állam jelenleg harmadik legnépszerűbb pártja, a szélliberális sajtó által szélsőségesnek kikiáltott Svéd Demokraták egyik képviselője úgy véli, hogy Svédország csak akkor csak akkor tudja megtartani szuverenitását, ha kilép az EU-ból. A tagság ugyanis egyre költségesebbé válik. Számos svéd attól tart, hogy az egyik legnagyobb nettó befizető, az Egyesült Királyság távozása után jórészt nekik kell pótolniuk a költségvetésben jelentkező hiányt.
Idén novemberben lesz 23 éve, hogy az emberek Ausztria és Finnország mellett Svédországban is megszavazták, hogy hazájuk belépjen az Európai Unióba. Az azóta eltelt évek alatt folyamatosan hullámzott a tagság mellett kiállók és az azt ellenzők tábora, de mindig – most is – többségben vannak azok, akik újra így döntenének.
Svédország köztudottan az Európai Unió egyik leggazdagabb állam, így nettó befizető. Ennek ellenére az emberek tisztában vannak azzal, hogy kis, exportfüggő országként sokat nyernek az európai integrációval járó nagy piacnak, és a lebontott kereskedelmi korlátoknak köszönhetően.
Ugyanakkor a szorosabb monetáris együttműködésbe nem akartak bekapcsolódni. Az angol font és a dán korona mellett a svédek is megtartatták saját fizetőeszközüket, a svéd koronát. A svédek általánosságban véve óvatosak, a kivárásra szavaznak általában. A 2008-as gazdasági világválság e tekintetben igazolta is őket. Legalábbis még mindig érezhető a döntés hatása: az emberek ma is jónak tartják, hogy akkor nem vezették be az eurót.
Érdekes jelenség, hogy a közvélemény-kutatások rendre kimutatják: növekszik azok száma akik ismét szeretnék megszavaztatni a népet az EU-tagságról. Tavaly még csak a válaszadók harmada, idén viszont már 10 főből minden 4-ik szeretne egy ilyen irányú referendumot.
Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a helyiek ne támogatnák az Európai Uniót. A svédek 58 százaléka kiáll a bennmaradás mellett. A kérdés egyébként egy kivétellel nem pártpolitikai jellegű a skandináv országban. Egyedül az "idegenellenes" Svéd Demokraták támogatóinak a többsége utasítja el az uniós tagságot.
(Híradó nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready