A skandináv állam jelenleg harmadik legnépszerűbb pártja, a szélliberális sajtó által szélsőségesnek kikiáltott Svéd Demokraták egyik képviselője úgy véli, hogy Svédország csak akkor csak akkor tudja megtartani szuverenitását, ha kilép az EU-ból. A tagság ugyanis egyre költségesebbé válik. Számos svéd attól tart, hogy az egyik legnagyobb nettó befizető, az Egyesült Királyság távozása után jórészt nekik kell pótolniuk a költségvetésben jelentkező hiányt.
Idén novemberben lesz 23 éve, hogy az emberek Ausztria és Finnország mellett Svédországban is megszavazták, hogy hazájuk belépjen az Európai Unióba. Az azóta eltelt évek alatt folyamatosan hullámzott a tagság mellett kiállók és az azt ellenzők tábora, de mindig – most is – többségben vannak azok, akik újra így döntenének.
Svédország köztudottan az Európai Unió egyik leggazdagabb állam, így nettó befizető. Ennek ellenére az emberek tisztában vannak azzal, hogy kis, exportfüggő országként sokat nyernek az európai integrációval járó nagy piacnak, és a lebontott kereskedelmi korlátoknak köszönhetően.
Ugyanakkor a szorosabb monetáris együttműködésbe nem akartak bekapcsolódni. Az angol font és a dán korona mellett a svédek is megtartatták saját fizetőeszközüket, a svéd koronát. A svédek általánosságban véve óvatosak, a kivárásra szavaznak általában. A 2008-as gazdasági világválság e tekintetben igazolta is őket. Legalábbis még mindig érezhető a döntés hatása: az emberek ma is jónak tartják, hogy akkor nem vezették be az eurót.
Érdekes jelenség, hogy a közvélemény-kutatások rendre kimutatják: növekszik azok száma akik ismét szeretnék megszavaztatni a népet az EU-tagságról. Tavaly még csak a válaszadók harmada, idén viszont már 10 főből minden 4-ik szeretne egy ilyen irányú referendumot.
Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a helyiek ne támogatnák az Európai Uniót. A svédek 58 százaléka kiáll a bennmaradás mellett. A kérdés egyébként egy kivétellel nem pártpolitikai jellegű a skandináv országban. Egyedül az "idegenellenes" Svéd Demokraták támogatóinak a többsége utasítja el az uniós tagságot.
(Híradó nyomán)