Egy kétoldalú csúcstalálkozó lehetőségéről is tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata. Trump megerősítette, hogy „a nem túl távoli jövőben” találkozhat Putyinnal.
Zoom
Trump azért hívta fel Putyint, hogy gratuláljon neki a vasárnapi orosz elnökválasztáson aratott győzelméhez. Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető megvitatta az orosz-amerikai kapcsolattartás folytatását, egyebek között figyelembe véve az amerikai külügyminisztérium vezetésében végbement változást. Az eszmecsere során a felek különös figyelmet fordítottak arra, hogy megvizsgálják egy lehetséges csúcstalálkozó kérdését.
A két elnök síkraszállt amellett, hogy egyéb területek mellett a hadászati egyensúly biztosítása, a nemzetközi terrorizmus elleni harc és a fegyverkezési verseny korlátozásában való koordináció terén fejlesszék az együttműködést. Putyin és Trump kifejezte érdekeltségét a gazdasági együttműködés aktivizálásában.
A két vezető érintette a szíriai és az ukrajnai konfliktus kérdését is. A közlemény szerint mindkét fél részéről megjegyezték, hogy szükség van gyors elmozdulások elérésére ezek rendezésében.
Az Észak-Korea körül kialakult helyzetről szólva az elnökök kifejezték megelégedésüket azzal kapcsolatban, hogy valamelyest csökkent a feszültség szintje a Koreai-félszigeten. A Kreml szerint “hangsúlyt kapott annak célszerűsége, hogy folytatódjanak a következetes erőfeszítések a helyzet békés, diplomáciai eszközökkel történő rendezése érdekében”.
Trump: a „nem túl távoli jövőben találkozhatunk”
Az elnök a Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceggel folytatott megbeszélései előtt, a Fehér Házban újságíróknak kérdésre válaszolva elmondta: kedden telefonon felhívta Vlagyimir Putyint és gratulált újraválasztásához.
Donald Trump hozzátette: úgy hiszi, a nem túl távoli jövőben találkozhatnak, hogy megvitassák a két ország között kibontakozó fegyverkezési versenyt, az ukrajnai, a szíriai és az észak-koreai helyzetet. Az elnök hangsúlyozta: véleménye szerint az Egyesült Államok és Oroszország közötti fegyverkezési verseny ellenőrizhetetlenné vált. Hozzátette ugyanakkor: soha nem engedjük meg, hogy bárki is beérjen bennünket.
Korábban írtuk: Diplomáciai bravúr Trump-módra: nem gratulálnak Putyinnak
A Fehér Ház nem gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az újraválasztásához, de együttműködik Oroszországgal azokon a területeken, ahol lehet – mondta Hogan Gidley, az elnöki hivatal egyik szóvivője újságíróknak hétfőn.
Zoom
Gidley a New Hampshire államba tartó elnöki különgépen tájékoztatta az újságírókat minderről. A szóvivő közölte: Donald Trump nem gratulált telefonon az orosz elnöknek, és nem is szerepel a tervek között ilyen jellegű telefonhívás.
Hogan Gidley úgy fogalmazott: a Fehér Ház számára nem volt meglepetés Vlagyimir Putyin választási győzelme.
„Azon dolgozunk majd, hogy ápoljuk kapcsolatainkat Oroszországgal, de megfizettetjük az árát, ha Oroszország az érdekeinket fenyegeti. Ugyanakkor keressük azokat a területeket is, amelyeken érdekeinknek megfelelően együttműködhetünk” – szögezte le a szóvivő.
Merkel gratulált, minisztere közben Putyint mocskolta
Angela Merkel német kancellár gratulált hétfőn Vlagyimir Putyinnak az oroszországi elnökválasztáson elért győzelméhez.
A német szövetségi kormány sajtó- és tájékoztatási hivatalának közleménye szerint a kancellár az orosz államfőnek küldött táviratában azt írta, hogy szívből gratulál újbóli megválasztásához. Hozzátette, hogy minden eddiginél fontosabb az országaink és népeink közötti párbeszéd folytatása és kapcsolataink továbbfejlesztése.
A német-orosz párbeszéd és a kétoldalú kapcsolatok alapjára építkezve „arra kellene törekedünk, hogy konstruktívan álljunk hozzá a fontos kétoldalú és nemzetközi kihívásokhoz, és tartós megoldásokat találjunk rájuk” – írta Angela Merkel, sikert kívánva a negyedik ciklusát megkezdő orosz államfőnek az előtte álló feladatokhoz.
Ugyancsak hétfőn Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Bild című lapnak azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin tevékenysége a nemzetközi kapcsolatok területén nem más, mint „állandó provokáció, konfliktusok szítása és destabilizáció”.
Hozzátette, hogy az orosz elnök már régen nem partner. Arra a kérdésre, hogy nevezhető-e ellenfélnek, azt mondta, hogy ennyire messzire nem menne el, mert az ilyen kifejezések szűkítik a párbeszéd lehetőségét. A miniszter a Bild hírportálján élőben közvetített interjúban arról is beszélt, hogy a Nyugat ellen irányuló orosz tevékenység nem nevezhető háborúnak. Rámutatott, hogy messzemenő következményekkel járna, ha a szövetségi kormány háborúnak nevezne valamilyen aktivitást.
A Bild felidézte, hogy a kifejezés használata körüli vita a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egyik vezető politikusa, Manfred Weber egy minapi kijelentése nyomán bontakozott ki. Az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának CSU-s vezetője azt mondta, hogy a „tények magukért beszélnek: Putyin elnök nagyszabású intézkedésekkel megpróbálja megrendíteni más országok szuverenitását, és destabilizálni az európai és Európa körüli biztonságpolitikai rendet.”
Ezért „ki kell mondani, hogy Putyin modern háborút folytat a Nyugat ellen” – tette hozzá Manfred Weber.
(MTI nyomán)